ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Började träna mitt i livet – nu är hon mästare

<span>Paola Johansson hade aldrig tränat. men efter en whiplashskada började hon stavgå - och i dag är hon svensk mästare i styrkelyft.</span>

Paola Johansson hade aldrig tränat. men efter en whiplashskada började hon stavgå - och i dag är hon svensk mästare i styrkelyft.

1/1

Foto: Mikael Gustavsen

Började träna mitt i livet – nu är hon mästare

Med tre barn som skulle skjutsas till fritidsaktiviteter blev det knappt någon tid över för Paola Johansson att träna själv.

Men efter en whiplashskada började hon stavgå - och i dag är hon svensk mästare i styrkelyft.

– Jag vill uppmana alla att testa nya saker. Att jag skulle bli förälskad i skivstångsträning fanns liksom inte på kartan för några år sedan, säger 52-åringen.

Paola Johansson som jobbar som utredare inom den tyngsta beroendevården har precis kommit hem till lägenheten i centrala Borlänge efter ett tvåtimmarspass på Friskis & Svettis med dottern Ida, 31. Tillsammans lekte mor och dotter i de romerska ringarna, stod på huvudet för att öva kroppskontroll och körd1e bänkpress.

– En klar bonus med träningen är att det är en social aktivitet. Jag tränar med familjemedlemmar eller kompisar och får en energikick bara av att träffa dem, säger Paola medan hon gör i ordning ett mellanmål med bananpannkaka.

Hjälpte mot smärtan

Som barn var Paola gymnast, men när barnen kom blev det knappt någon träning alls. Det var egentligen först 1996 då hon som 32-årig trebarnsmamma var med om en ridolycka och fick en whiplashskada och ingenting hjälpte mot värken som hon fick nog och började planera in tid för egen fysisk aktivitet. Sjukgymnastiken, rehabträningen och akupunkturen bet nämligen inte på smärtan.

Paola hade hört att stavgång kunde få fart på cirkulationen i nacke och axlar och redan efter några veckor med femkilometerspromenader blev ryggen bättre, vilket även tidningen Friskispressen rapporterat.

– Jag blev smärtfri och glad och då var det lätt att få in vanan och fortsätta, berättar Paola, som ofta tog med maken ut att stavgå.

Träffa nya människor

När hon flyttade från Säter till Borlänge tänkte Paola att ett Friskis-kort kunde vara ett bra sätt att lära känna nya människor. För sex år sedan började hon gå på cirkelfys- och högintensiva gruppass.

Sin 50-årsdag ville hon fira på ett annorlunda sätt.

– Jag har alltid gillat utmaningar och jag tjatade på mina träningskompisar att vi skulle ställa upp i en crossfittävling. Till slut fick jag med mig en 15 år yngre tjej på Måndagsklubbens tävlingar i Falun. Vi hade aldrig kört styrkelyft, men kämpade på de tre månader som återstod till tävlingen.

Duon kom sjua respektive åtta av nio tävlande, men klubben hörde av sig och undrade om inte Paola ville delta i SM några månader senare. I debutmästerskapen kom hon återigen sist, men klubben försåg henne med en coach som tipsade om hur hon skulle lägga upp träningen. Året därpå, 2015, vann Paola veteran-SM i styrkelyft.

– Det kändes helt overkligt att jag som 52-åring hade utvecklats så mycket i min träning. Jag har aldrig varit så grundtränad och haft en sådan styrka som nu, säger Paola.

Instruktörjobb

Männen som Paola utreder inom beroendevården blir också imponerade när de hör att Paola är svensk mästare och om de någon gång kör friskvårdsträning med henne.

– Några har funderat över om de ens kan bli svettiga när de tränar med den här tanten, men de har fått ge upp försöken att hänga med i mitt tempo när vi kört tabataintervaller och planka, säger hon och skrattar.

Fler och fler på gymmet har också bett Paola om råd och hon arbetar i dag extra som instruktör.

– Det är så häftigt att jag kan gå hela dagen och vara pirrig för att jag undrar om jag kommer att persa och ta 115 kilo i marklyft på kvällen. Man vet inte hur man upplever olika saker förrän man testat.