Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lev Dolgachov

Börja lyft tyngder och förbättra ditt minne

Starkare muskler och ökad förbränning är inte de enda fördelarna med styrketräning.

Även ditt minne förbättras av övningarna i viktsalen, visar en ny studie.

Vill man ha ut så mycket så möjligt av sina gympass bör konditionsträning kompletteras med styrketräning. Det är många motionsexperter eniga om.

Till hälsovinsterna med träning med fria vikter hör bland annat starkare muskler och skelett, vilket leder till ökad förbränning och eventuell viktnedgång. Dessutom sägs styrketräning vara den typ av motionsform som skyddar immunförsvaret bäst.

Och nu presenteras ytterligare en fördel med att slita med maskinerna, skivstången och hantlarna i gymlokalen. Enligt en ny amerikansk studie publicerad i Acta Psychologica förbättras även ditt minne av tyngdlyftning.

 

Läs mer: Är du gift? Grattis, då har du bättre minne! 

Läs mer: Öl kan göra dig smart och förbättra minnet

 

46 personer - 29 kvinnor och 17 män - ingick i undersökningen, som började med att samtliga deltagare fick titta på 90 olika bilder på en datorskärm. Därefter delades de in i en aktiv respektive passiv grupp, varav den första fick slita med en benmaskin, medan den andra tilläts ta det lugnare.

Två dygn senare fick båda grupper titta på samma bilder som tidigare - dock mixade med 90 helt nya motiv. De aktiva deltagarna kom ihåg 60 procent av ursprungsfotona, medan de passiva bara mindes 50 procent.

 

Enligt forskarna bakom studien visar resultaten att till och med en kortare session styrketräning kan förbättra ditt minne avsevärt.

– Nu ska vi undersöka hur länge de här vinsterna håller i sig och om minnet blir ännu bättre om man upprepar övningarna, säger professor Audrey Duarte vid Georgia Institute of Technology.