Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Feströker. Malin sökte hjälp hos hypnotisören Ulf Dextegen, och blir nu sällan sugen på en cigg.
Feströker. Malin sökte hjälp hos hypnotisören Ulf Dextegen, och blir nu sällan sugen på en cigg.
Feströker. Malin sökte hjälp hos hypnotisören Ulf Dextegen, och blir nu sällan sugen på en cigg.
Feströker. Malin sökte hjälp hos hypnotisören Ulf Dextegen, och blir nu sällan sugen på en cigg. Foto: Johanna Berglund

"Blir sällan sugen på en cigg" Malin, 31, testade antirök-hypnos:

GI&hälsas feströkande reporter Malin Forsberg lade sig på hypnosbänken och lät Ulf Dextegen omprogrammera hennes hjärna. Resultatet blev lyckat. 

- Nu blir jag väldigt sällan ­sugen på cigg.

Malin Forsberg

De flesta sluta röka-specialister är överens: periodrökarna är de som har svårast att sluta. Eftersom de bara röker ibland och förknippar det med något kul så är motivationen oftast lägre och de har lättare att trilla dit på "bara en cigarett". GI&hälsas reporter Malin Forsberg känner igen det där och sökte hjälp hos hypnotisören Ulf Dextegen.

Samtal med rökarens undermedvetna

 Ulf förklarar det som att hypnos handlar om att gå in i personens undermedvetna och omprogrammera hjärnan, det vill säga vända upp och ned på föreställningen om att rökandet är något positivt och istället pränta in att den nya rökfria livsstilen är förknippad med glädje och lycka. Detta sker genom att personen försätts i djup trans samtidigt som Ulf Dextegen "samtalar" med rökarens undermedvetna - så kallad neurolingvistisk programmering.

Vissa tappar suget direkt

 Sessionen börjar med avslappningsövningar där man knackar på olika akupunkturpunkter, vilket också blir hemläxan att ta till varje gång röksuget kommer, om det nu kommer.

 - Det finns vissa som är rökfria när de går härifrån, och andra behöver komma tillbaka flera gånger, säger Ulf Dextegen och tillägger att han gör halva jobbet men resten ligger hos rökaren.

 Så småningom försvinner jag in i djupare trans, och det känns som om jag dyker ner i ett mörkblått hav. Samtidigt hör jag Ulfs röst ­surrandes i bakgrunden.

Lätt att falla tillbaka

 Efter sessionen käner jag avsmak­ för cigaretter och är helt ­rökfri i tre veckor, men gör sen den ­klassiska dundertabben att "smaka några bloss" och vips är jag på väg ­tillbaka in i feströkarträsket. ­Efter ­ytterligare en session hos Ulf är jag rökfri i hela två månader, tills jag trillar dit på lite "oskyldigt­ smygrökande" här och där. Ulf ­understryker i ett uppmuntrande uppföljningsmail att processen kan vara långsam för vissa. Det viktiga är att inte klandra sig själv för att man ­faller tillbaka och att inte ge upp, utan ta nya tag. Sagt och gjort, ­håller tummarna för tredje gången gillt!