Bli vän med ditt öronvax - slipp vaxproppar

Bli vän med ditt öronvax och håll fingrarna borta från topsburken! Amerikanska läkare har fått speciella riktlinjer om hur man behandlar vaxproppar.

Det fyller ett syfte att bli vän med ditt öronvaxyfte och ska absolut inte petas bort i onödan, lyder budskapet från amerikanska läkare. Men för mycket av det goda kan naturligtvis ge besvär.

 Ungefär vart tionde barn och var tjugonde vuxen drabbas ibland av vaxproppar. De kan vara mariga att få bort utan professionell hjälp, även om det går i de flesta fall med hjälp av tålamod och propplösande medel.

Rengöring vanlig orsak

 En mycket vanlig orsak till vaxpropp är petande med bomullstops i hörselgången.

 - Tyvärr känner många behov av att försöka peta bort cerumen (öronvax) från örat, säger Peter Roland som är ordförande i en expertgrupp som nu lanserar riktlinjer för behandling av vaxpropp för den amerikanska läkarkåren.

 En av hörnstenarna i riktlinjerna är att läkarna ska kommunicera ett positivt öronvax-budskap till sina patienter. Öronvaxet, eller cerumen som det betydligt mer välklingande latinska namnet lyder, har nämligen skyddande, renande och bakteriedödande egenskaper. Det är inget vax i egentlig bemärkelse utan en vattenlöslig sekretblandning från hörselgångens svett- och talgkörtlar, mixad med döda hår- och hudceller.

 Eventuellt överskott förs ut automatiskt tillsammans med smuts, damm och andra partiklar, så petande är bara av ondo.

 

Av:Sara Rörbecker/TT

FAKTA

 Vaxpropp i örat


° Vaxpropp, cerumen obturans, kan spolas, sugas eller dras ut av vårdpersonal. I lindriga fall har receptfria vaxpropplösande medel god effekt.
° Vanliga orsaker: Trång och krokig hörselgång, ständigt användande av tops, hörapparat.
° Symtom: Successiv hörselnedsättning, lockkänsla, tryck, yrsel, öronsus, klåda, värk.

Källa: Praktisk Medicin (TT)

Aktuellt just nu