Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 sep 2011 11:41

Uppdaterad 29 sep 2011 12:48

Bli smal och glad - med kaffe

TAPPADE 44 KILO. Kaffet hjälper Mia att hålla kontroll på vikten.

TAPPADE 44 KILO. Kaffet hjälper Mia att hålla kontroll på vikten.

Foto: Tommy Pedersen

Minskar risken för sjukdomar: "Är faktiskt rena hälsodrycken"
Ta en kopp kaffe till och bli både piggare, gladare, smalare och friskare.
Ny forskning visar att kaffe minskar risken för en rad sjukdomar - som depression och stroke.
- Kaffe är faktiskt rena hälsodrycken, säger Susanna Larsson, forskare vid Karolinska institutet.
Drick ditt kaffe med gott samvete. Nya studier bevisar att kaffe har flera positiva hälsoeffekter. Amerikansk forskning, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Archives of internal medicine häromdagen, visar att kaffe skyddar mot depression. I studien, där över 50 000 kvinnor följts i tio år, visar att kvinnor som drack fyra koppar kaffe om dagen eller mer hade 20 procents lägre risk att drabbas av depression.

Innehåller hundratals ämnen

Susanna Larsson, forskare vid Karolinska institutet, tror på de nya rönen.
- Det är en bra och välgjord studie. Förr trodde man att det var dåligt att dricka kaffe, men så är det absolut inte, säger hon.
Kaffe innehåller hundratals olika ämnen. Man vet att kaffe gör oss piggare och ökar nivåerna av "belöningshormonet" dopamin i hjärnan vilket gör att vi blir gladare. Näringsfysiologen Fredrik Paulún är en varm kaffevän.
- Kaffe har en humörhöjande effekt. Man har till och med sett lägre risk för självmord hos ­kaffedrickare, säger han.
En studie forskaren Susanna Larsson nyss ­publicerat i tidskriften American journal of epidemiology visar att två koppar kaffe om dagen minskar risken för stroke med 17 procent. Möjliga förklaringar kan vara att kaffe innehåller ­antioxidanter, höjer insulinkänslig­heten, reglerar blod­sockernivåerna och dämpar inflammationer. På längre sikt kan kaffe ha en blodtrycks­sänkande effekt.
- Att kaffe reglerar blodsocker­- nivåerna kan göra att det både minskar hungersug och minskar risken för diabetes, säger Susanna Larsson.

Kaffedrickare väger mindre

Kaffe kan alltså hjälpa även den som vill hålla vikten eller gå ned i vikt.
- Vi vet att kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte dricker kaffe. Kaffe höjer kroppstemperaturen och ökar energiförbrukningen. Man kan gärna kombinera kaffedrickande med att använda starka kryddor i maten som har samma effekt, då kan man få rejäla effekter på vikten på längre sikt, säger Fredrik Paulún.
Mia Olsson i Enskede har gått ned från 113 kilo till dagens 69 kilo med hjälp av magoperation, kostomläggning och utbildning. Hon betecknar sig själv som en "beroendepersonlighet" och måste alltid vara vaksam.
- Jag brukar säga att kaffe är den enda lasten jag har kvar. Men den tillåter jag mig att ha och det är väldigt positivt att forskningen visar att kaffe faktiskt kan ha hälso­vinster.
Det blir mellan tre och åtta koppar per dag. Kaffet hjälper dessutom Mia att hålla kontroll på vikten.
- Jag lurar hjärnan med kaffe. Är jag på språng tar jag en kopp, förr kanske jag skulle tagit en muffin.
I dag arbetar Mia själv som kostrådgivare och har ett fullspäckat schema.
- Jag kickar i gång med kaffe i vardagen, det håller mig pigg när jag jobbar.