Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En hobby är ett bra sätt att bli mer mindful.En hobby är ett bra sätt att bli mer mindful.En hobby är ett bra sätt att bli mer mindful.
En hobby är ett bra sätt att bli mer mindful. Foto: Olle Wande, Johanna Berglund och Erik Lundback

Bli mindful i vardagen

Det är enklare än du tror att bli mindful.  

Du slipper oro och slutar älta när du uppslukas av något - exempelvis din hobby.  

Du ger plats för nya kopplingar i hjärnan. Och då är det inte ovanligt att du hittar lösningar på problemen.

När du ägnar dig åt din hobby och tiden flyger iväg, då är du mindful. Det får dig att må bra och kan hjälpa dig att bli mer skärpt.

 Grunden i mindfulness är att vara närvarande i nuet, det får dig att känna välbefinnande och lycka. Många mediterar eller gör avslappningsövningar för att hitta känslan av mindfulness, men det är inte ett måste för att vara här och nu.

Fokuserar

 

 Allt som är så roligt att det får dig att glömma tid och rum, och dina bekymmer, kan hjälpa dig att bli mer mindful. Det kan vara en hobby eller enkla saker som att laga mat.

 – Många gånger är man automatiskt medvetet närvarande när man utövar sin hobby. Om du till exempel dansar är du fokuserad på vad kroppen gör. Det kan vara en vila att bara göra en sak, att inte bli distraherad, säger Ola Schenström, läkare och mindfulness-expert, som bland annat skrivit boken ”Mindfulness i vardagen” (Viva).

Nya krafter

 

 Många, speciellt kvinnor, ägnar sig ofta åt flera saker samtidigt. Då hoppar också tankarna från en sak till en annan. Men när du uppslukas av din hobby tänker du varken på jobbet eller på dina problem. Om hobbyn gör dig glad så aktiveras ditt belöningssystem, då får du kraft till att ta tag i dina bekymmer.

 – Stanna gärna upp och släpp fram fantasin. Det kan ge plats för nya kopplingar i hjärnan, precis det som händer när du sover. Och när du då släpper tankarna på vardagsproblemen är det inte ovanligt att du kommer på lösningar på dem.

Känsla av kontroll

 

 Ett givande fritidsintresse utvecklar dig, att göra något helt annat än det du arbetar med utvecklar dina sinnen. Ännu bättre kan det vara om du utövar din hobby med andra, eftersom gemenskap är hälsofrämjande. 

 – Gör något aktivt i stället för att bara titta på tv, då du bara är en passiv mottagare. När du är aktiv får du en känsla av kontroll och det ger tillfredsställelse.