Catherine Schück är kostrådgivare och KBT-coach. Hon har skapat Helhetsmetoden där hon praktiserar kost­orienterad terapi.
Catherine Schück är kostrådgivare och KBT-coach. Hon har skapat Helhetsmetoden där hon praktiserar kost­orienterad terapi. Foto: Yuri Arcurs

Bli kvitt tjockhormonet - slipp dina stresskilon

Har du svårt att gå ner i vikt? Varvar du dieter utan resultat? Det kan vara stresskilon som du bär på. Hormoner är viktigare än vad du kanske tror när det handlar om viktnedgång och många gånger är det just stress som hindrar dig från att tappa kilon.

Ät mindre, spring mer är ett uttryck som vi ofta får höra när vi vill tappa kilon. Men viktnedgång kan vara betydligt mer komplicerat än så och många upplever att bantningsmetoder och många timmars träning inte ger några resultat på vågen. Vi har många hormoner som måste vara i balans för att kroppen ska svara med att tappa fett. Catherine Schück, kostrådgivare och KBT-coach, menar att stress ofta är boven när viktnedgången uteblir. Det kan till och med vara orsaken till att vi lägger på oss kilon från första början.

- När kroppen upplever stress så måste den dra ner på ämnesomsättningen, kroppen tror att vi är i fara och alla energidepåer som vi bär på vill kroppen bevara så länge som möjligt. Det är en överlevnadsinstinkt. När stressnivåerna är höga tolkar kroppen det som att vi sitter fast uppe i ett träd och då vill man inte vara mager, säger hon.

Håll koll på dina hormoner

För att hormonerna ska fungera bör vi ha en bra balans i vardagen mellan måsten och nöjen, då känner sig kroppen trygg och kan börja bränna fett.

- Stressen ser annorlunda ut i dag, vi ska prestera på alla håll. Vara duktiga på jobbet, bra mammor och aktiva på sociala medier. Det finns väldigt många kvinnor över 40 som är överviktiga och det är ingen slump. När vi är unga kan kroppen hantera den här stressen men den tar ut sin rätt ju äldre vi blir.

Utmattade binjurar, brist på sköldkörtelhormon som styr ämnesomsättningen och höga nivåer av stresshormonet kortisol kan alla vara bidragande faktorer till varför det är svårt att gå ner i vikt. Kortisol gör att kroppen lagrar fett. Övervikten sätter sig ofta runt magen eftersom kortisol också hämmar produktionen av både tillväxthormon och könshormon som behövs för att hindra att fett samlas i buken. Kortisol är alltså ett riktigt "tjockhormon" som får midjan att växa.

Dra ner på träningen

I sitt arbete med det Catherine Schück kallar Helhetsmetoden träffar hon många överviktiga som har problem med att gå ner i vikt. I nästan alla fall beror detta på stress, säger hon.

- Träning är en sådan grej som kan vara bra att dra ner på om man är stressad. Det kan bli ytterligare ett stressmoment i vardagen som tar mer än det ger. Många av de överviktiga jag träffar tränar fyra gånger i veckan och börjar faktiskt gå ner i vikt först när de lugnar sig med träningen.

Hur vet man om ens viktproblem beror på stress?

- Det billigaste sättet är uteslutningsmetoden. Äter jag vettigt och håller nere på kolhydraterna? Sover jag ordentligt? Tränar jag på en nivå som känns bra och gör mig glad? De flesta vet om sina stresspåslag och en stressövervikt ligger ofta som en bilring runt midjan. Problemet är att många människor som har de här problemen hoppar på alla möjliga dieter vilket bara leder till en ännu otryggare kropp.

Dra ner på kolhydrater

Att äta rätt kan också vara svårt när vi är stressade. Ofta använder vi mat som lugnande medicin, igen är det överlevnadsinstinkten som gör att hjärnan skriker efter kalori- och sockerrika livsmedel som kakor, bullar och godis.

- Vi äter för att dämpa stressen. Hjärnan är inte intresserad av en morot eller en näve nötter i det läget utan vill ha en snabb kick.

Men om du strävar efter hormonell balans är kolhydratsrika livsmedel inte en bra idé, menar Catherine Schück.

- En måltid som balanserar hormonerna skulle vara en bra proteinkälla, gärna ljust kött, rejält med grönsaker och en fettkälla. Sedan tycker jag att ett tillskott av soja ett par, tre gånger i veckan är bra med tanke på fytoöstrogenerna som det innehåller. Det är särskilt bra för kvinnor under övergångsåren. Jag skulle också ta bort mejerier ur kosten. Många kvinnor får en hormonell obalans av all ost de stoppar i sig.

Att få ordning på hormonerna kan ta sin tid.

- Man ska ge det tre månader för att få till en varaktig beteendeförändring. Alla vill ha en quick fix och vara smala till helgen. Men det tar tid för kroppen att fatta och bli lugn igen.

Stressen får midjan att växa

1. När du stressar dras ämnesomsättningen ner eftersom kroppen tror att du är i fara och vill bevara alla energidepåer så länge som möjligt. Binjurarna utsöndrar kortisol som gör att kroppen lagrar fett.

2. Över­vikten sätter sig ofta runt magen eftersom kortisol också hämmar produktionen av både tillväxthormon och könshormon som behövs för att hindra att fett samlas i buken. Kortisol är alltså ett riktigt "tjockhormon" som får midjan att växa.

Så slipper du dina stresskilon

1. Få koll på din almanacka

Ett praktiskt sätt att få koll på om du har balans i ditt liv är skapa en överblick i kalendern. Catherine Schück tipsar om att du använder dig av tre olika pennor. En blå som du använder för att skriva ner det du vill göra, en svart för att skriva ner det du måste göra och en röd för att skriva ner det du inte vill göra. På detta sätt ser du enkelt hur balansen ser ut i just ditt liv vecka för vecka.

- Är det för mycket rött ska man ta till ett gammaldags "nej". Det handlar mycket om att bygga upp självkänslan och göra mer av det du faktiskt vill göra.

2. Njut av maten

En snabb macka på väg ut genom dörren, en bit choklad på väg till jobbmötet... Stopp! Vill du få kontroll över dina stresshormoner måste du vara mer närvarande vid måltiderna. Då har du lättare att skanna av din mättnadskänsla och njuter mer av maten. Ta små tuggor och låt varje måltid ta minst 30 minuter från början till slut. Fokusera på smakerna! Försök att inte bli distraherad när du äter, att sluta äta framför tv:n kan vara en bra idé. Ta några medvetna andetag då och då för att få kontakt med din egen kropp och stämma av med magen.

3. Gå och lägg dig!

I en tid då vi vill hinna med så mycket som möjligt, varje dag, får sömnen ofta lida. Enligt Catherine Schück är just sömn en av de bästa presenterna du kan ge dig själv. På kvällarna äter de flesta dessutom mer och onyttigare än under dagen.

- Min teori är att kvällsätande är kopplat till sömnen. Kroppen kanske vill gå och lägga sig klockan åtta men vi lägger in en beställning på att vara uppe till elva eftersom det finns något tv-program vi vill se. Då kommer kroppen reagera med hunger och sug efter den behöver bränsle för att hålla dig vaken. Med bra sömn hinner kroppen reparera sig ordentligt och orka med allt annat på ett bättre sätt.

4. Tänk på dig själv

Prioritera dig själv lika högt som jobbet, barnen och din relation. En vanlig stressfälla är att vi inte ger oss själva den tid vi behöver för att må bra och känna oss trygga. När du har fått koll på din almanacka som punkt 1 beskriver kan du tydligt se hur lite eller mycket tid du får till dig själv.

Sätt av tid i almanackan. Det kan handla om att gå en promenad på egen hand, skapa tid för att läsa en bra bok eller meditera. Det kan vara en bra idé att lägga in en avstressande stund varje dag. Det finns många appar med mindfulness-övningar som du kan ladda ner till din telefon, med hjälp av en sådan app kan du få in den avstressande stunden medan du går eller åker buss.