Bli kvitt känsloätaren som bor inuti dig
Stanna upp med handen på väg ner i ostbågspåsen - du är smartare än ditt beroende!
Här är experternas bästa råd.
Kartlägg dig själv i 5 steg
1. Situation
När du plötsligt står med en halväten macka i handen, ställ frågan: ”Vad har hänt under dagen?” Eller: ”Vad hände precis innan jag bredde smörgåsen?”
Fick du ett jobbigt telefonsamtal, eller har du grälat med sambon? Eller var du bara hemma och hade tråkigt? Beskriv situationen.
2. Hunger eller sug?
Fundera över om det du känner är verklig hunger, eller ett sug. Om du har svårt att känna skillnaden, tänk på när du åt senast, och vad. Är det sannolikt att din kropp behöver mer näring – eller kan det vara så att du bara har ett känslosug?
3. Tankar
Vad tänkte du i situationen? Beskriv. Alla tankar är intressanta.
4. Känslor
Vad kände du i situationen? Ta tempen på ditt inre: Stressad? Trött? Rastlös? Beskriv.
5. Hantering
Lättast att besvara. Berätta hur du hanterade situationen. Åt du upp smörgåsen, eller hejdade dig?
Prova STOP-metoden
STOP står för Stanna upp – Tänk – Omvärdera – Pröva ett nytt beteende.
Stanna upp
Mitt i en tugga på kakkalaset, eller med handen på väg ned i fredagsmysets godisskål – stanna upp en stund, tillräckligt länge för att hinna gå igenom STOP-metodens steg.
Tänk
Vad tänkte och kände du nyss – med vilken listig anledning lurade du dig själv, för att få äta? Eller tänkte du inte alls? Kom ihåg att du är mycket smartare än ditt beteende och ditt beroende!
Omvärdera
Omvärdera ditt beteende. Vilket beteende kommer du att må bäst av: Att direkt ge efter för ditt sug – eller att du hanterar det på ett annat sätt?
Prova ett nytt beteende
I stället för att hacka på dig själv och må dåligt över din dåliga karaktär – testa något helt nytt. Ring en vän, drick en kopp te, skriv ned dina tankar, välj att stanna kvar i dina känslor, kela med katten, hångla med älsklingen, städa kökslådan, Facebooka, sticka, ligg på spikmattan, lyssna på en talbok, gör det som passar.