Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 mar 2014 16:12

Bli kvitt din bukfetma - så förlänger du livet

FÖRLÄNGER LIVET. Motion, som cykling och jogging, kan tillsammans med en bra kost förlänga livslängden med fem år.

FÖRLÄNGER LIVET. Motion, som cykling och jogging, kan tillsammans med en bra kost förlänga livslängden med fem år.

Din tjocka mage kan förkorta ditt liv flera år.

Men det finns sätt att bli av med det överflödiga fettet.

- Det som är positivt är att bukfetma ofta är enklare att bli av med än fetma som sitter på till exempel låren eller rumpan, säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent på Karolinska institutet.

Varannan svensk är överviktig eller fet. Och en stor mage betyder fara med livet.

I en studie som presenterades nyligen visade resultatet att en kvinna med ett midjemått över 95 centimeter förkortar sin livslängd med fem år jämfört med en kvinna som har ett midjemått på 70 centimeter eller mindre.

För männen förkortades livet med tre år om personen hade ett midjemått över 110 centimeter jämfört med män som hade ett midjemått under 90 centimeter.

Men du behöver inte dö i förtid - i stället kan du ta tag i problemet redan nu. Receptet är logiskt - att göra sig av med mer energi än vad man sätter i sig.

Cykling bränner fett

- Fysisk aktivitet påverkar bukfetman positivt. Det finns studier som visat att personer som börjat cykla dagligen inte gick ned i vikt, men att de förlorat fett på buken. Så att röra på sig är bra. Då handlar om konditionsträning i första hand, inte styrketräning, säger Ylva Trolle Lagerros.

Något som har ännu större inverkan på magfettet är kosten, enligt Ylva Trolle Lagerros.

- Det är viktigt att hitta en diet som passar än själv. Alla har olika liv och olika förutsättningar. För en del kan Viktväktarna fungera medan andra kanske hittar en annan metod. Det gäller att hitta något som man tycker är acceptabelt och tycker fungerar. Man måste hitta nya hållbara vanor som man kan stå ut med i längden. Att gå ned i vikt kan alla, men att hålla vikten är ofta det svåra.

Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, är inne på samma spår.

Fetman är farlig

- Det som är specifikt vid bukfetma är att fysisk aktivitet är extra viktigt, för mycket inaktivitet ökar i stället övervikten på magen, säger han.

- Bukfetma är farligt, det leder ofta till höjt blodtryck, inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är något som man ska ta på allvar.