Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 maj 2013 11:09

Bli fri från ryggsmärta med enkel metod

HOPPAS PÅ NY METOD. Ellinor Westh Olsson lider av diskbråck, och tycker att det vore fantastiskt om antibiotika skulle kunna lindra smärtorna. "Jag har vidareutbildat mig inom administration och hoppas kunna jobba heltid i framtiden", säger hon.

HOPPAS PÅ NY METOD. Ellinor Westh Olsson lider av diskbråck, och tycker att det vore fantastiskt om antibiotika skulle kunna lindra smärtorna. "Jag har vidareutbildat mig inom administration och hoppas kunna jobba heltid i framtiden", säger hon.

Foto: Christine Olsson

En vanlig antibiotikakur kan be bättre bot än en operation för patienter med kronisk värk i ländryggen.

Upp till 40 procent av patienterna blev hjälpta, visar en ny, banbrytande studie.

- Det vore fantastiskt om detta kunde fungera på mig. Ju mindre kirurgi, desto större chans att få tillbaka ett aktivt liv, säger diskbråckdrabbade Ellinor Westh Olsson, 29.

En dansk forskargrupp har upptäckt att många av de patienter som har värst besvär med kronisk värk i ländryggen även har bakterieinfektioner. Bakterieinfektionerna på insidan av diskbråcken orsakar smärtsamma inflammationer och små frakturer på de omkringliggande kotorna.

Kan finnas om några år

Men med en 100 dagar lång antibiotikakur fick 80 procent av de patienter som hade haft svår diskbråck i mer än ett halvår mindre ont och de patienter som drabbats av förändringar i kotkroppen, skriver forskarna i studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften European Spine Journal.

- Vi har inte sett så bra resultat av några andra behandlingsmetoder förut, säger kiropraktorn Tobias Lauritsen, ordförande för Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation, LKR.

En av Storbritanniens mest ansedda ryggkirurger, Peter Hamlyn vid University College London hospital, säger till The Guardian att den här studien är den mest märkvärdiga han sett och att den betydelse studien kan ha gör den värdig ett Nobelpris.

Men det är inte alla diskbråckpatienter som kan bli hjälpta med penicillin. Endast de 20-40 procent som har bakteriella infektioner kan behandlas framgångsrikt med antibiotika.

- Alla som har diskbråck har inte bakteriella infektioner. I det här fallet behöver magnetröntgen först visa att det skett en förändring i kotkroppen. Hittar man de undergrupper av diskbråckpatienterna som kan ha glädje av antibiotikabehandlingen kan metoden nog vara i bruk i Sverige inom några år, säger Tobias Lauritsen.

Bra mot svåra smärtor

Kiropraktor Håkan Sigrell:

- Det här är inget för dem med normala ryggsmärtor. De som har ryggskott eller akuta ryggsmärtor är inte hjälpta av antibiotika. Det är de som har svåra, kroniska smärtor i ländryggen som är riktigt handikappande som fått resultat av behandlingen, säger han.

I Sverige handlar det om mer än 100 000 patienter.

"Väldigt ont"

Ellinor Westh Olsson, 29, från Västerås fick för tre år sedan diskbråck när hon i sitt arbete i vården skulle flytta en patient. Sedan dess har hon varit sjukskriven och opererats tre gånger, senast nu i april. Hon går på sjukgymnastik, använder höga klackar och äter mediciner för att lindra smärtan från diskbråcken.

- Jag har väldigt ont. Utan medicin skulle jag inte kunna ta mig upp ur sängen, säger Ellinor Westh Olsson.

Hon tycker att det vore fantastiskt om vanlig antibiotika kunde hjälpa mot diskbråck.

Ellinor Westh Olsson bloggar om sitt diskbråck på www.ryggvarken.se.

 

Av: Viviana Conoilas