Bli en stödstrumpa som Magdalena Graaf
Både ben och sinne blir pigga och glada av alla fina stödstrumpor som finns i dag! Nu finns det strumpor för alla tillfällen; vardag, arbete, resor, träning och fest! Expressen har testat alla typer - kolla in vilka som passar dig.
Programledaren, författaren och bloggerskan Magdalena Graaf upptäckte stödstrumpor i slutet av sin senaste graviditet.
- Mina ben svullnade så mycket och det var jätteskönt att ha på sig stödstrumpor, säger hon.
Nu använder hon även stödstrumpor till vardags, både knästrumpor och stay ups.
Använder ofta
- Jag använder dem mer och mer men allra mest när jag reser, för att slippa ömma och svullna ben och för att förebygga åderbråck. För mig spelar det ingen roll hur strumporna ser ut, om de är svarta eller rosa, bara att de funkar bra. Just nu använder jag Mabs från apoteket.
Expressens reporter har testat strumporna under sina aktiva dagar. När hon gick många timmar på stan, gick ut och dansade, tränade dans och spinning eller promenerade.
Bedömningen är gjord utifrån hur mycket de stödjer, håller värmen, hur snabbt de torkar efter träning och hur de luktar efter en hel dag. Och så förstås, hur snygga de är!
Förebygger åderbråck
Svullna, tunga och trötta ben får de flesta av oss någon gång. Om du står och går mycket ökar risken även för åderbråck.
- När man står eller går mycket orkar inte venerna i benen stå emot trycket som bildas av blodet som rinner ner i vaderna, och då kan det bildas blåaktiga utbuktningar på benen, så kallade åderbråck. Åderbråck, sämre elasticitet i venerna, är ju vanligast bland äldre människor och gravida, men även yngre kan drabbas om man inte har ett fungerande cirkulationssystem, säger Johan Heilborn som är överläkare på hudkliniken på Karolinska i Stockholm.
Du behöver inte ens ha några besvär för att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor som är den riktiga medicinska termen. Alla friska vuxna ben mår bra av strumporna som ökar blodcirkulationen. Stödstrumpan skapar ett jämnt tryck på utsidan av muskulaturen.
- Vaden är en kraftig muskel och när den spänns ökar muskelns volym. Strumpan lägger då ett tryck mot vaden så att muskeln inte kan puta utåt. Därmed riktas kraften inåt och blodet pumpas lättare tillbaka mot hjärtat, säger Johan.
Ingen effekt vid sittande
Men det är viktigt att komma ihåg att man måste röra på sig när man använder kompressionsstrumpor. Två kilometer, minst, under en dag.
- Strumpan har nästan ingen effekt alls om man bara ligger eller sitter.
Kompressionsstrumpor motverkar svullnad, smärta, stelhet och stumhet. Och till en viss del även åderbråck. Men har man redan fått åderbråck så kan man inte bli av med dem med hjälp av strumporna, menar Johan.
Åderbråck är till en viss del ärftligt också och kan även orsakas av en propp i det djupa vensystemet.
Stödstrumpor har också blivit allt mer populära bland motionärer och idrottare. I studier har det fram- kommit att olika typer av kompressionskläder är gynnsamma för idrottare.
- De ger inte bättre prestation, men en positiv och skön känsla. Studier visar också att man till exempel efter ett löppass återhämtar sig snabbare och får något mindre träningsvärk, säger Johan.