Laserbehandling ger ett permanent resultat. Foto: Colourbox, Thinkstock, Foxy images
Laserbehandling ger ett permanent resultat. Foto: Colourbox, Thinkstock, Foxy images

Bli av med dina rynkor utan att ta till kniven

Vilka olika skönhetsingrepp finns det? Vad är bra att tänka på? Hur ont gör det?

Här är din guide till fillers, botox och laser.

Victoria Lagercrantz

Detta är skillnaden

Botox är muskelavslappnande.

Fillers fyller ut rynkorna men påverkar inte musklerna som botox. Fillers ger ny volym. Det kan inte botox åstadkomma.

Botox+fillers används ofta i kombination.

Fillers - fyller upp och slätar ut

Metod: Fillers används för att fylla upp och jämna ut rynkor och ojämnheter i ansiktet eller på kroppen samt för att öka volymen i vissa kroppsdelar. Fillers kan injiceras olika djupt, ytligt i yttersta hudlagret eller långt ner i vävnaderna. De har olika grad av fasthet, från flytande till fast gelé. Användningsområdet är mycket brett. Framför allt passar fillers för estetiska ändamål, men de har också en medicinsk användning. Exempelvis kan de användas för att korrigera mindre ojämnheter efter olyckor, kirurgiska ingrepp och sjukdomar.

Några vanliga användningsområden:

Ansiktet: Reducering av rynkan mellan näsvingen och mungipa, de lodräta rynkorna mellan ögonbrynen, de horisontella rynkorna i pannan, smårynkor och rökrynkor runt munnen.

Kroppen: Förstoring av bröst, vader och rumpa, utfyllnad av gropar och ojämnheter på exempelvis lår eller rumpa, maskering av synliga kanter vid implantat och utfyllnad av djupa ärr och gropar.

Huden: Generell förbättring av tunn och rynkig hud, exempelvis i ansiktet, dekolletaget och på händerna.

Så fungerar det: Diskutera med behandlaren vilken effekt du eftersträvar och välj den filler som är lämpligast. En del fillers innehåller redan lokalbedövning. Is eller bedövningskräm är annars de enklaste formerna. Injektion med lokalbedövning, eventuellt i kombination med lugnande medel, kan användas om stora eller känsliga områden ska behandlas. Injektion med ickepermanenta fillers är i regel en tämligen enkel procedur. Om större mängder ska sprutas in i kroppen så är det en lite mer omfattande behandling.

Eftervård: Du kan behöva sitta kvar fem till tio minuter på mottagningen med kalla kompresser eller is. De små injektionsmärkena kan sminkas över. Det kan vara bra att få tid för återbesök två veckor efter injektionen.

Så snabbt får du resultat: Efter cirka två veckor har svullnaden lagt sig och du kan bedöma det färdiga resultatet.

Hållbarhet: Ickepermanenta fillers håller vanligtvis mellan sex och tolv månader. Permanenta fillers är just permanenta.

Risker: Vid behandling med ickepermanenta fillers är riskerna generellt sett små. Smärta, svullnad, rodnad, ömhet, inflammation, asymmetri, klåda och blåmärken är de vanligaste biverkningarna men de är övergående eller behandlingsbara. Permanenta fillers, med exempelvis små plastkulor, innebär betydligt större risk för biverkningar, också bestående sådana. De flesta seriösa behandlare har slutat använda det.

Smärtfaktor: Låg med rätt smärtlindring.

Passar inte för: Dig som är överkänslig mot något ämne i fillern eller har ett utbrott av en hudsjukdom som psoriasis, akne, herpes eller eksem i området som ska behandlas. Personer med blödningsrubbningar eller vissa sällsynta allvarliga hudsjukdomar som sklerodermi, bör heller inte behandlas.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta

Botox - påverkar musklerna

Metod: Den vanligaste botoxkunden är en medelålders kvinna som vill bli av med argrynkan mellan ögonbrynen, rynkorna i pannan eller minska på kråksparkarna kring ögonen. Botox (botu-linumtoxin) är ett nervgift. Giftet blockerar nervändarna och hindrar dem från att skicka signaler till musklerna att de ska dra ihop sig. Resultatet blir att musklerna slappnar av. Det var ögonläkare som först använde botox mot skelning och kramper. När de upptäckte att medlet också reducerade rynkor kring ögonen, öppnades en ny kosmetisk marknad.

Så fungerar det: Du får svara på frågor om din hälsostatus innan läkaren ger injektionerna. Mängden botox bestäms av muskelmassan och därför behöver män i regel större dos än kvinnor. Själva behandlingen går snabbt och tar omkring 15 minuter. Injektionerna görs med en mycket tunn nål i de områden som ska behandlas.

Eftervård: Ingen. För att undvika att preparatet sprider sig till närliggande muskler ska du låta bli att massera behandlingsområdet ett dygn efter injektionen. Du ska också undvika hård fysisk aktivitet. Det är bra att försöka hålla huvudet upprätt så mycket som möjligt första dygnet. Det är också bra om du har en återbesökstid efter ett par veckor för att bedöma resultatet och eventuellt fylla på lite mer.

Så snabbt får du resultat: Det tar mellan fem och tio dagar att få full effekt. Djupa rynkor kan behöva behandling vid upprepade tillfällen. Alla rynkor går inte att få bort helt.

Hållbarhet: Behandlingen håller i tre till sex månader. Effekten avtar gradvis. Många som använder botox regelbundet går på behandling två till tre gånger om året.

Risker: Biverkningarna av botox vid kosmetiskt bruk är i regel små och övergående. Svullnad och rodnad vid stickstället är de vanligaste. Man kan också få små blåmärken där. En misslyckad behandling kan ge ett estetiskt dåligt resultat, som ett stelt och uttryckslöst utseende. Andra biverkningar är ett asymmetriskt resultat, svårigheter att blinka eller tugga, att ena ögonlocket eller ögonbrynet hänger ner.

Smärtfaktor: Låg. Nålsticken känns ungefär som myggbett. Om du är smärtkänslig kan du be att få bedövningskräm.

Passar inte för: Botox är inte godkänt för kosmetiskt bruk för personer över 65 år. Men många läkare använder det på personer som är betydligt äldre och anser att det inte är något problem. Botoxbehandling är inte lämpligt för personer med vissa muskel- och nervsjukdomar.

Laserbehandling - kan förbättra huden

Laserbehandling kan ge ett fantastiskt resultat på rätt person med rätt besvär, men är inte bra för allt eller alla. En alltför aggressiv behandling kan exempelvis ge ärr.

Här är två av de vanligaste laserbehandlingarna:

1 Hudslipning med ablativ laser

Metod: Med ablativ laser slipas en del av överhuden bort. Enkelt uttryckt orsakar man en kontrollerad brännskada som slipar bort översta lagret av huden och sätter i gång hudens läkningsprocess. Den nya överhuden som bildas blir mer elastisk, ser slätare ut och får mindre pigmentförändringar. Hudslipning används bland annat för att minska eller få bort rynkor, pigmentförändringar, ärr och akneärr.

Så fungerar det: Den tar mellan en halvtimme och en timme och kan utföras med lokalbedövning. Om stora ytor ska behandlas kan ingreppet göras i narkos.

Eftervård: Efter en laserslipning ska ansiktet hållas fuktigt med vaselin eller bandage en tid. Har du behandlats med fraktionerad laser kan du vilja vara hemma i två till fem dagar. Vid en vanlig laserslipning kan du behöva vara hemma i en eller ett par veckor och kan vara röd i ansiktet i ett par månader.

Så snabbt får du resultat: Efter tre månader kan du se resultat, men först efter sex månader kan slutresultatet bedömas.

Hållbarhet: Länge. Laserslipning är dock ingen konserverande behandling. Huden fortsätter förstås att åldras.

Risker: Det finns alltid en risk att du inte blir nöjd med det kosmetiska resultatet. Det finns också en liten risk för infektioner, ärrbildning och pigmentförändringar.

Smärtfaktor: Medel till hög.

Passar inte för: Olämpligt för mörkhyade, gravida och ammande.

2 Hudföryngring med icke-ablativ laser

Metod: Det här är en metod för att minska fina linjer, strama upp och förbättra hudkvaliteten. Den icke-ablativa lasern passerar det yttersta hudlagret, avger kraftig värme och ger en begränsad och riktad skada i de undre hudlagren.

Så fungerar det: Den görs med lokal-

bedövning och tar mellan en halvtimme och en timme, beroende på hur mycket som ska behandlas.

Eftervård: Huden kan vara röd och svullen efteråt. Det lägger sig snabbt och försvinner ofta samma dag.

Så snabbt får du resultat: Syns först efter sex till åtta veckor. Du kan behöva 4-8 behandlingar med några veckors mellanrum.

Hållbarhet: Länge, men huden fortsätter förstås att åldras.

Risker: Du kan naturligtvis bli besviken på att resultatet inte blev så bra som du hoppats. Icke-ablativ laser ger inte en lika kraftfull effekt som ablativ laser. Men eftersom det övre hudlagret inte skadas är de medicinska riskerna mindre.

Smärtfaktor: Låg till medel.

Passar inte för: Gravida och ammande bör inte laserbehandlas.