Foto: WAHLGREN CHRISTER

Bjud ansiktet på massage

Bättre än botox. Bjud ditt ansikte på en väldoftande aromamassage. Som genom ett trollslag släpper spänningarna och ditt ansikte, som varit skrynkligt av stress, blir plötsligt mycket slätare.

Efter en lång, hetsig dag bultar tinningarna och käklederna är spända. En väldoftande ansiktsmassage skänker lugn. Massera dig själv innan du skall gå och lägga dig. Du blir garanterat avslappad, vilket befrämjar sömnen. Som ett extra plus får du i gång blodcirkulationen i ansiktet, vilket på sikt ger dig vackrare hy. Och det är inte enbart inbillning att rynkorna verkar slätas ut efter massagestunden. Anna Ljungblad, diplomerad spa- och massageterapeut på Headon i Malmö använder gärna mandelolja som bärarolja till ansiktsmassage. Nötallergiker bör dock testa oljan i armvecket innan de börjar massera.

Väldoftande

- Mandelolja är mjuk och fet och doftar gott i sig själv, säger Anna. Som eterisk olja kan man till exempel välja rosenolja. Den passar utmärkt till ansiktet med sin fylliga arom och egenskaper som verkar återfuktande och hudstärkande. Aromaterapi kallas också doftterapi och väldoftande oljor har varit en källa till välbefinnande ända sedan de egyptiska faraonernas tid. De smordes dagligen, ja till och med efter döden. I aromaterapi använder man sig av en neutral bärarolja och i den droppar man ett antal droppar av den koncentrerade eteriska oljan. Eteriska oljor utvinns ur aromatiska växter som citrusväxter, vissa kryddväxter och exotiska träd. Dofterna har olika egenskaper, vissa anses uppiggande, andra är kramplösande och lugnande. Samtidigt som man väljer eterisk olja efter den effekt man vill uppnå så är det också viktigt att välja en doft som man tycker om. - Aromaterapi skall vara en upplevelse för alla sinnen, säger Anna Ljungblad. Här ger hon sina rörelser för en avslappande ansiktsmassage. Varje rörelse utförs 10 gånger.

STEG FÖR STEG 1. Haka och kinder. Häll den väldoftande oljan i händerna. Börja sedan massera från hakan och stryk med jämna tag längs kindknotorna uppemot tinningarna. 2. Tinningar. Cirkla med fingertopparna runt tinningarna. Börja med små lätta rörelser för att kunna öka trycket något mot slutet. Blunda och känn den avslappnande effekten. Bra mot lindrig spänningshuvudvärk. 3. Käkar. Trött i käkarna efter att spänt dig under dagen? Gapa eller bit ihop så känner du käkleden lättare. Massera i cirklar på och runt leden.

4. Käkben. Följ käkbenet med fingertopparna upp mot kindbenet och dra så att det stramar lite i huden. 5. Panna. Skovla pannan genom att stryka växelvis med båda händer över pannan upp mot håret. En mycket lugnande rörelse. 6. Spindelvandra. Avsluta massagen genom att låta fingrarna vandra lätt som små spindelben över ansiktet. Befrämjar blodcirkulationen.

FAKTA

Massage-tips!
Använd inte mandelolja som bärarolja om du är
allergisk mot nötter.
Använd aldrig enbart koncentrerad eterisk olja.
Späd den med bärarolja, till exempel kallpressad
rapsolja, enligt anvisningar.
Stryk lite av blandningen i armvecket för att testa så att du inte är allergisk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!