Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skidskytten Björn Ferry äter enligt LCHF och har märkt många positiva effekter.Skidskytten Björn Ferry äter enligt LCHF och har märkt många positiva effekter.Skidskytten Björn Ferry äter enligt LCHF och har märkt många positiva effekter.
Skidskytten Björn Ferry äter enligt LCHF och har märkt många positiva effekter. Foto: Marcus Ericsson

Björn Ferry: "Jag äter nästan ingen pasta"

Hallå där Björn Ferry - skidskytt som har vunnit ett OS-guld och flera världscupsegrar.

Hur länge har du ätit enligt LCHF och hur äter du?

 - Sedan juli 2009. Min kost är kolhydratreducerad, jag äter inte strikt LCHF.  Jag undviker sportdryck, proteindrinkar, energikakor och äter nästan ingen pasta. Om jag äter godis blir det mest mörk choklad och jag dricker vin istället för öl. Den största skillnaden är att jag äter fetare produkter, som fet yoghurt, grädde och smör. Jag tycker det är viktigt med naturlig, kravmärkt, ekologisk mat utan tillsatser. Viltkött är jättebra.

 

Hur hörde du talas om LCHF?

 - Min bror tipsade om det, han hade cancer och började äta mindre socker för att inte gynna cancercellerna. Jag tyckte det fanns en poäng med kosten. Sen inspirerades jag av triathlonatleten Jonas Colting som pratade mycket om ursprunglig mat.

 

Varför började du äta lågkolhydratskost?

 - Min tanke var att jag skulle minska fettprocenten och behålla musklerna över vintern när jag tävlar. Jag har alltid gått ner i muskelvikt då, det jag har byggt upp under sommaren och hösten har försvunnit så jag har fått börja om i april varje år. Jag jagar ju sekunder, och då kan det också spela roll om man ersätter några kilon fett med muskler som ger styrka istället.

 

Vad har du märkt för positiva effekter av din nya kost?

 - Förutom att jag har ökat min muskelmassa och minskat fettprocenten så har jag knappt varit sjuk och min mage har blivit lugnare. Att jag är frisk och skadefri betyder mycket i längden.