ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Bisexualitet en modenyck?

Publicerad 17 jan 2007 09.49
Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet.

Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet.

Homo- och heterosexualitet beror på hormoner - bisexualitet på modet. Det menar den kontroversiella hjärnforskaren Annica Dahlström.
- Oförskämt och okunnigt, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson.
Hjärnforskaren och professorn Annica Dahlström hamnade i blåsväder när hon sa att kvinnor med små bröst kunde vara bättre på matte på grund av hormonerna. Nu släpper hon en bok om manliga och kvinnliga hjärnor, "Könet sitter i hjärnan", där hormoner spelar en stor roll. Enligt Annica Dahlström får man en manlig eller kvinnlig hjärna beroende på om man får en testosteronskjuts eller inte i fosterstadiet. - Kommer inte den här testosteronskjutsen blir det en kvinnlig typ hjärna, säger Annica Dahlström. Då bestäms också om vi blir hetero- eller homosexuella, menar hon.

Kulturella förklaringar

- En man som tänder på andra män, det är en kvinnlig typ av reaktion, för det är ju kvinnor som ska tända på män och vice versa. De här har en blandning av kvinnliga och manliga egenskaper i sina hjärnor. Varav en råkar att vara den här med partnerpreferensen, säger Annica Dahlström. Men Annica Dahlström kan förutom hormonella förklaringar också tänka sig genetiska, immunologiska och kulturella förklaringar till vad som bestämmer sexualiteten: - Jag tror att kulturella förklaringar kan finnas med om det gäller gruppen i mitten, den här gruppen som så att säga är bisexuell. De kan dras åt antingen det ena eller det andra hållet beroende på vad det är för mode för tillfället. - Men jag tror att de som är genuint heterosexuella har oerhört svårt att dras med och plötsligt bli homosexuell bara för att modet säger det. Där tror jag att det måste finnas en speciell formation i hypotalamus i hjärnan för att de ska kunna vara detta, säger Annica Dahlström.

Reagerar starkt

RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson reagerar starkt på Annica Dahlströms uttalanden: - Jag har svårt att tro att bisexualitet beror på mode. Det har funnits bisexuella genom hela världshistorien. Det är respektlöst mot alla bisexuella, säger Sören Andersson. - Man försöker passa in bisexuella i en biologisk förklaringsmodell men misslyckas, då tar man till en kulturell förklaring, säger Sören Andersson.