Linda-Marie Nilsson har skrivit en bok om hur hon lärde sig att älska sin egen kropp.
1 av 2: Linda-Marie Nilsson har skrivit en bok om hur hon lärde sig att älska sin egen kropp. Foto: Privat
Bilden som Linda-Marie Nilsson 2012 lade ut på Facebook kom att spridas världen över.
2 av 2: Bilden som Linda-Marie Nilsson 2012 lade ut på Facebook kom att spridas världen över. Foto: Privat

Bilden på Linda-Maries kropp spreds över hela världen

Hela sin uppväxt hade Linda-Marie Nilsson känt skam och mått dåligt för sin kropp.

2012 lade hon upp en bild på sig själv på Facebook - och reaktioner hon fick från hela världen fick henne att helt omvärdera sig själv.

– Det var första gången i livet som jag kände att min kropp betyder och är värd något, och att den kunde vara med och påverka andra, säger hon.

Nu har Linda-Marie Nilsson skrivit en bok - om att älska sig själv som man är.

Linda-Marie Nilsson, 26, hade under hela sitt liv och sin uppväxt fört en ständig kamp mot kilona och känt skammen och haft en känsla av att aldrig duga - för att hon var tjock.

Hon blev ständigt påmind om sitt utseende, både från människor i sin närhet, som i skolan och från vuxna, men också från film- tv- och reklamvärlden.

– Jag blev mobbad i skolan och fick kommentarer. På mellanstadiediskot var det det ingen som ville dansa med mig. Och en kille i klassen var ihop med alla utom med mig. Jag kände alltid att ingen tycker om mig, berättar hon.

https://www.instagram.com/p/BebDpebHCAB/?hl=sv&taken-by=lindamariie

När hon blev äldre var det ständigt nya bantningskurer, kostomläggningar och andra metoder för att få kilona att rasa.

– Jag kände alltid en stor sorg för mig själv för att jag aldrig lyckades bli smal. Jag trodde att det var vägen till lyckan, säger hon och berättar att hon försökt att banta "säkert 100 gånger".

– Det var helt normalt i mitt liv att ständigt banta, säger hon.

Bikinibild på Facebook

Men en dag fick hon nog.

2012, när hon var 20 år gammal, lade hon ut en bild på sig själv på Facebook, där hon iklädd bikini står på en strand.

”Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”, skrev hon till bilden.

Den var tänkt att bara hennes kompisar skulle reagera - men intresset för bilden exploderade, och den spreds världen över.

– Jag fick otroligt mycket mejl, mest från kvinnor, i alla åldrar, som tackade mig för att den här bilden hjälpte dem, säger hon.

 

LÄS MER: Sara tröttnade på kroppshetsen – här är hennes svar 

 

– Att folk fick se någon som ser ut som jag, som många gör, och att jag skrev att jag inte ville förändra mig eller bli smal utan att jag skrev att jag var nöjd som jag var, det inspirerade många, fortsätter hon.

En tjej skrev att  hon nu plötsligt vågade hon vara med på skolidrotten och en 75-årig kvinna skrev att hon inte varit på stranden i bikini på 50 år, men nu skulle hon gå dit.

– Det var otroligt fint, men också väldigt sorgligt att veta att det finns så många som mår dåligt över hur de ser ut, berättar Linda-Marie Nilsson.

https://www.instagram.com/p/Be3bMhPnCRn/?hl=sv&taken-by=lindamariie

Då hon inte kunde svara på alla mejl, föddes idén att skriva en bok om hur hon kommit att acceptera sig själv, och älska sin kropp.

I onsdags släpptes boken "Så lärde jag mig att älska min kropp", där Linda-Marie Nilsson, som även har ett förflutet som journalist på Expressen, berättar om sitt liv, och hur hon till sist accepterade sig själv som den hon var.

Många lider av kroppshetsen

Boken har fått stor uppmärksamhet.

– Den här boken är allt som jag vill säga, och allt som jag ville säga till mig själv när jag var liten.  Det finns så extremt många som mår dåligt av normerna, kroppshetsen och det självhat som det leder till. Jag tror att den här boken kan sprida lite ljus och glädje över dem, säger Linda-Marie Nilsson och berättar att hon gråtit av glädje flera gånger -  över alla varma reaktioner boken fått sedan den släpptes.

 

LÄS MER: Mamman hyllas efter nakenbild – "Alla kan vara sexiga" 

 

– Jag ville ge svar till alla som frågat mg hur man ska göra för att tycka om sig själv. Hur man hittar kläder i sin storlek, som bikinisar i större storlek. Hur ska man hantera självhat och näthat som jag får på grund av min kropp. Det ville jag sammanfatta i en bok, säger hon vidare.

https://www.instagram.com/p/BhPL3CKnqQR/?hl=sv&taken-by=lindamariie

Linda-Marie Nilsson menar att allt för många människor ständigt kämpar för att göra förändringar i livet.

– Oavsett hur man ser ut är alla så fokuserade på att börja nya liv, byta diet, röra sig mer, komma i sin gamla klänning. De är aldrig nöjda, säger hon och fortsätter:

– Jag upplevde aldrig tidigare att det var konstigt för jag visste att alla kände likadant. Det är först nu som jag insett att det inte ska vara så. Man ska inte gå igenom sitt liv och att varje morgon försöka börja ett annat liv, som att bli smal och gå ner i vikt.

Aktuellt just nu