Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bikarbonat är mest känt som bakingrediens. Men sanningen är att det kan göra minst lika mycket gott för ditt yttre och inre välbefinnande.
Bikarbonat är mest känt som bakingrediens. Men sanningen är att det kan göra minst lika mycket gott för ditt yttre och inre välbefinnande.
Bikarbonat är mest känt som bakingrediens. Men sanningen är att det kan göra minst lika mycket gott för ditt yttre och inre välbefinnande.
Gör ett lenande fotbad med uppvärmd mjölk och bikarbonat.
Gör ett lenande fotbad med uppvärmd mjölk och bikarbonat.
Gör ett lenande fotbad med uppvärmd mjölk och bikarbonat.
1 AV 2
Bikarbonat är mest känt som bakingrediens. Men sanningen är att det kan göra minst lika mycket gott för ditt yttre och inre välbefinnande.
Foto: Laurentiu Iordache
2 AV 2
Gör ett lenande fotbad med uppvärmd mjölk och bikarbonat.
Foto: Youtube

Bikarbonat som en skönhetsprodukt

Skippa brödbaket och använd i stället bikarbonatet till att förbättra din egen skönhet.

Bakingrediensen bikarbonat kan nämligen användas som grund för hemmagjorda tandblekningar, giftfria deodoranter, ansiktsmasker och även som hostmedicin.

Womens Health Magazine har listat vilka fantastiska möjligheter man har om man har en burk bikarbonat hemma.

De flesta känner nog till bikarbonat som ett återkommande baktillbehör som hör hemma i köket.

Men sanningen är att det i generationer använts som bra mycket mer än så, exempelvis som grundingrediens i hemmagjorda skönhetsprodukter.

Med inspiration från  Womens Health Magazine och Health.com kommer här tips på hur du kan använda produkten som du nog redan har hemma.

1. Motverkar svett och kroppsodör

Till att börja med så är bikarbonat riktigt bra som en alternativ och giftfri deodorant.

Bikarbonatet motverkar svettningar och även kroppsodör, det enda du behöver göra är att gnugga in en liten mängd under dina armar.

En liten varning för att man de första dagarna kan svettas något mer, och även lukta, då kroppen släpper ut gifterna. Vanlig deodorant innehåller nämligen ämnen som täpper till porerna i armhålorna och "låser inne" svetten, det gör inte bikarbonatet. Bikarbonatet neutraliserar i stället kroppens utsläpp.

2. Rensa huvudet

Det är väldigt effektivt att använda bikarbonatet i sitt hår. Man häller helt enkelt i en liten mängd bikarbonat i sitt schampo och tvättar därefter som vanligt. Effekten blir att bikarbonatet rensar hårets uppbyggnad och neutraliserar dess ph-värde efter alla produkter det kämpat mot, för helt ärligt, visst är det lätt att överanvända både hårsspray och andra produkter för att tvinga svallet på plats? Bikarbonatet får håret att börja om från noll vilket kan förenkla framtida frisyrkamper.

3. Tandblekning för hemmabruk

Det är absolut inga konstigheter med att göra sin egen tandblekning med hjälp av bikarbonat.

– En matsked bikarbonat, fem droppar väteperoxid och några droppar vatten. För att göra tänderna vitare blandar man bakpulver och väteperoxid i en liten behållare och blandar tills det blir en jämn pasta, tillsätt vatten om det behövs, tipsar tandläkaren Jessica Emery till Womens Health Magazine.

Man applicerar därefter lösningen på sina tänder och låter det sitta kvar i fem minuter innan man sköljer noga med vatten. För att få ett mer konsekvent resultat bör detta upprepas en gång i veckan.

4. Nagelräddning

Ser dina nagelband ut som att de utsatts för något riktigt, riktigt hemskt?

Då kan du med hjälp av vatten och bikarbonat skapa en pasta med varmt vatten som du sedan gnuggar på nagelbanden. Resultatet blir vackra, mjuka och framför allt vårdade nagelband.

5. Ansiktsmask

Samma pasta du blandat för nagelbanden kan du även använda för dina händer och ditt ansikte för en mjukgörande effekt.

Gnugga in pastan på ditt ansikte och "vips" så har du precis hjälpt huden att bli av med döda hudceller. Plus för att det är helt naturligt och inte innehåller några kemikalier, vilket din hud kommer tacka dig för med en fantastisk lyster.

Glöm dock inte att även skölja av pastan med vatten.

Det går även att hälla bikarbonat i badkaret, då får du samma underbara känsla fast över hela kroppen.

6. Mörda pormaskar

För du ett ständigt krig mot dina pormaskar? Ditt nya supervapen heter bikarbonat. Det är dessutom superlätt att framställa medlet själv: en tesked bikarbonat bland i en kopp med destillerat vatten. Rengör huden först, sedan kokar du upp blandningen och håller ansiktet över ångan med en handduk som ångskydd.

– Det hjälper till att avlägsna pormaskarna, säger hudterapeuten Pearl Dworkin till Womens Health Magazine.

Dworkin avslöjar även för tidningen att denna hemmablandning är näst intill identisk med den som experterna inom området använder.

7. Som torrschampo

Du kanske är en av de som helst undviker att tvätta håret dagligen, men som ändå behöver ett torrt alternativ för att hålla håret rent.

Nu kan du slänga alla giftiga flaskor du samlat på dig och använda ett helnaturligt bikarbonatalternativ.

Det är så simpelt att det enda du behöver är bikarbonatet och strö sedan en liten mängd i din hårbotten. Därefter är det bara att kamma, styla och njuta av den fräscha känslan.

8. Lugnar huden

Vad är väl skönare än ett långt varmt bad efter en lång arbetsdag? Addera en halv kopp bikarbonat i badet och du får en riktig skönhetskur.

Bikarbonaten mjukar upp och lenar hela kroppen!

9. Mjuka upp fossingarna

Dina fötter bär dig fram varje dag och kan behöva lite extra kärlek då och då. Ett fotbad är inte bara mysigt och skönt. Utan ger dig dessutom lena och mjuka fötter.

Vi rekommenderar ett fotbad med mjölk och bikarbonat.

"Receptet" hittar du här!

10. Rakning

Brukar din hy bli irriterad efter att du rakat dig? Du är inte ensam.

Förebygg stickande hy med en bikarbonatsblandning.

Blanda en kopp vatten med en matsked bikarbona, låt mixen torka på huden efter att du rakat dig i cirka fem minuter. Skölj med kallt vatten.

EXTRATIPS!

Den bästa deon gör du själv – med bikarbonat & kokosolja