Även om kvinnor tidigare vittnat om att de har mått dåligt av p-piller, så är det först nu det är vetenskapligt bevisat.
1 av 2: Även om kvinnor tidigare vittnat om att de har mått dåligt av p-piller, så är det först nu det är vetenskapligt bevisat. Foto: COLOURBOX
Angelica Lindén Hirschberg.
2 av 2: Angelica Lindén Hirschberg. Foto: Stefan Zimmerman

Beviset: P-piller kan ge minskad sexlust

Det har snackats länge men nu är det bevisat: P-piller kan minska kvinnors sexlust.

Det visar en ny studie från Karolinska institutet publicerad i "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", rapporterar P3 Nyheter.

Forskarna delade upp 332 kvinnor i två grupper och lät ena gruppen äta det vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige under tre månader. Den andra gruppen fick sockerpiller.

Under perioden undersökte forskarna flera områden, som kvinnornas åtrå, upphetsning, tillfredsställelse, orgasm, lyhördhet och självbild. P–piller visade sig påverka kvinnornas åtrå, tillfredsställelse och upphetsning.

– Det här är den första studien som visar att p-piller kan påverka sexualiteten. Det har vi inte vetat tidigare eftersom det inte har funnits vetenskapliga bevis för det, säger Angelica Lindén Hirschberg som är professor och gynekolog på Karolinska institutet till P3 Nyheter.

Bevisat: P-piller kan minska sexlusten

Även om kvinnor redan tidigare har vittnat om att de har mått dåligt av p-piller, så är det alltså först nu det är vetenskapligt bevisat.

– Många kvinnor påverkas kanske inte negativt alls av p-piller men en del kan få minskad sexlust, säger professor och gynekolog Angelica Lindén Hirschberg som står bakom studien.

LÄS MER: Vill du inte äta p-piller? Här är alternativen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande