Ofta grundar sig onödiga ursäkter i en rädsla för konflikt.
1 av 2: Ofta grundar sig onödiga ursäkter i en rädsla för konflikt. Foto: Izabela Habur/GETTY IMAGES E+
Be inte om ursäkt för att du pratat för mycket under en middag. Tacka i stället dina kompisar för att de är tålmodiga.
2 av 2: Be inte om ursäkt för att du pratat för mycket under en middag. Tacka i stället dina kompisar för att de är tålmodiga. Foto: Visualspace/GETTY IMAGES E+

Ber du ofta om ursäkt i onödan? 4 situationer

Ibland kommer ursäkterna av bara farten.

Man hasplar ur sig ett "förlåt" trots att man inte behöver.

Det kan vara av ren vana – eller för att man fruktar konflikt.

Här är fyra situationer där du INTE behöver urskulda dig.

Vi har nog alla varit med om det någon gång. Att man sagt förlåt – utan att det egentligen krävs. Det kan ske i banala situationer, som när man sträcker sig efter saltkaret på middagsbordet samtidigt som någon annan. Eller när man vill stilla ett gräl med partnern, trots att det egentligen var den andra som gav upphov till dispyten.

Ofta grundar sig detta ihärdiga ursäktande i rädsla för konflikt. Man vill förekomma en utskällning – och befria sig från skuld. Men ovanan att säga förlåt kan tvärtom skapa MER skevhet i relationer eftersom vi, när vi tar på oss skulden för något, låter andra tro att de gjort rätt. Dessutom förlorar ursäkten i kraft ju mer vi missbrukar den: när vi verkligen behöver förlåtelse är det kanske ingen som tar oss på allvar.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du genast ska sluta säga till din partner

Nej, försök att spara på ursäkterna tills de verkligen är adekvata. Så slipper du även självföraktet, som inträffar när du kommer på att du framställde dig själv som sämre än du är.

Börja med att rannsaka NÄR du har som vana att slippa ut ett onödigt förlåt.

Med inspiration av Elite Daily listar vi fyra typsituationer:

1. När det inte finns någon anledning

Du fipplar med betalkortet och vet inte hur du ska dra det i butikens terminal. När kassören förklarar ber du om ursäkt. Men du har ju inte gjort något fel, bara inte förstått. Att be om förlåtelse för att man slösat några sekunder av någon annans tid är inte rimligt – och får dig att framstå som osäkrare än vad du är.

2. När det verkligen inte är ditt fel

Du krockar med en mötande i tunnelbaneruschen, på grund av att denne går med blicken ner i sin telefon. Ändå är det du som säger "förlåt". För det första är det inte ditt fel, utan personens som har sin uppmärksamhet riktad åt annat håll. För det andra kan din snabba ursäkt göra att hen faktiskt tror att sammanstötningen var på ditt ansvar, vilket gör dig ännu mer irriterad.

3. När du får dåligt samvete

Du åt middag med två vänner i går, men var lite låg på grund av personliga problem. Dagen efter sms:ar du kompisarna och ber om ursäkt för att du drog ner stämningen och malde på för mycket om ditt. Vänd på steken och säg TACK i stället för förlåt. Hylla dina vänner för deras tålamod och förmåga att lyssna på dig när du behöver det som mest: de flesta människor blir gladare för uppskattning än för ursäkter.

4. När du gör om samma misstag gång på gång

Så många gånger har din partner påpekat för dig att du inte ska ställa knivarna med eggen uppåt i diskstället, ändå fortsätter du att glömma. Men om du varje gång det händer säger "förlåt" kommer din ursäkt så småningom att framstå som hyckleri: du gör ju inget för att ändra ditt beteende? Säg ingenting och ge dig fasen på att göra rätt vid nästa diskning i stället. Mindre snack och mer verkstad.

LÄS OCKSÅ: 5 negativa beteenden – som du mår bra av

LÄS OCKSÅ: 10 dåliga vanor som förstör din psykiska hälsa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!