Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jun 2004 14:02

Uppdaterad 9 feb 2007 07:37

BENEN: 14 knep att ta bort hår!

Med årets korta kjolmode föredrar nog de flesta att möta sommarvärmen med hårfria och släta ben.

Frågan är bara hur? Och var? Och när? Laser eller vaxning? Rakning eller hårborttagningsmedel?
En kvinnas hår, så vackert på huvudet men ofta så hatat på kroppen. Kroppsbehåring har i vår kultur länge varit en fråga om skönhet men också stundom en fråga om politik. Att våga vägra rakning har varit och är också fortfarande en av symbolerna för att inte låta sig luras av den sexistiska och kvinnoförnedrande modevärlden. Faktum är dock att både kvinnor och män under 100-tals år gjort sig fina genom att avlägsna hår från kroppen. Grottmännen använde sig av snäckskal, på 1700-talet rekommenderades pulveriserad kattavföring i en blandning av vinäger. I dag finns mängder av redskap och metoder för att bli hårfri och vi behöver varken stå ut med kattbajs eller trasiga snäckor. Den allra senaste metoden heter Medilux och efterträder den populära IPL - (Intensive Puls Light) metoden. - Det gör inte lika ont och dessutom är behandlingstiden kortare än tidigare. Två underben tar cirka 30 minuter och en bikinilinje 10 minuter, säger Carina Udd som jobbar med hårborttagning på Stockholm scincare center. - Dessutom kan man behandla även efter solning med mediluxen, tillägger hon. Hon understryker också vikten av att som konsument undersöka kvalitén på den behandling man väljer. Vem som helst kan köpa en laser men långt i från alla har utbildning nog att veta hur man handskas med den och vilka följder som kan bli om man misslyckas. - Låt inte bara plånboken styra, det kan vara värt några hundra att få en garanti på ett bra resultat, säger hon. Vad passar dina ben och din plånbok? Här är metoderna som gör dig hårfri i sommar.
Rakning
Du kan raka benen med rakhyvel eller med rakapparat. På marknaden finns allt från enkla engångs-rakhyvlar till avancerade rakhyvlar speciellt anpassade för kvinnor. Hyvlar med flera blad ger en tätare rakning då de lyfter hårstrået en aning innan det rakas av. Fördelar: Snabbt och enkelt, dessutom finns rakhyvlar att köpa nästan överallt. Nackdelar: Du är slät och fin i lite drygt en dag om du har tur. Sen börjar håret växa ut igen. Att raka sig med rakapparat ger aldrig samma lena känsla som efter rakning med rakhyvel. Var: Rakhyvlar finns att köpa i stort sett var som helst. En rakapparat finner du i större varuhus och i vissa elaffärer, Pris: Från 7-8 kronor för en engångsrakhyvel till dryga hundralappen för mer avancerade rakblad. En rakapparat kostar från några hundra och uppåt. Ljusbehandling fungerar så att högintensivt ljus omvandlas till värmei kontakt med hårets mörka pigment och på så vis dödas hårsäcken.
Medilux, ljusbehandling
Medilux är den senaste varianten av IPL- (Intensive Pulse Light) metoden. Högintensivt ljus omvandlas till värme i kontakt med hårets mörka pigment och på så vis dödas hårsäcken. Till skillnad från äldre IPL-maskiner, sänder Medilux ut en lång puls med ljus istället för flera korta. Mediluxen återanvänder också det ljus som reflekteras från huden vilket gör att behandlingen totalt kräver mindre energi. Det leder i sin tur till att behandlingen blir mindre smärtsam. Fördelar: Behandlingen är säker, relativt fri från biverkningar och permanent. När hårsäcken väl är död så kan inte något hår slå rot och växa där någonsin igen. Nackdelar: Varje behandling påverkar bara de hårstrån som är i sin växande fas. För att bli helt hårfri måste du således gå igenom en hel hårväxtcykel. Det innebär regelbundna behandlingar var sjätte vecka sex till sju gånger. Du är dock så gott som hårfri mellan behandlingarna. Kan inte användas på ljusa hårstrån. Var: Med fördel på en medicinsk mottagning även om vissa skönhetssalonger också utför liknande behandlingar. Ljuset är starkt och kan orsaka brännskador om man är oförsiktig eller okunnig. Pris: För en bikinilinje cirka 1800-2500 kronor per behandlingstillfälle.
Vax
Det finns både kallvax och varmvax, funktionen är dock densamma. Vaxet stryks på benet och dras sedan bort med hjälp av medföljande strips. Håren rycks bort med roten och du är hårfri upp till tre veckor. Fördelar: Resultatet blir jämt och lent. Regelbunden vaxning har också visat sig ha en uttunnande effekt på hårväxten. Nackdelar: När hårstrået rycks ut ur hårsäcken stänger sig huden över hårsäcksmynningen, håret får således svårt att växa ut vilket kan leda till hårsäcksinflammationer samt problem med inåtväxande hår. Du bör inte utsätta huden för vare sig solning eller krämer några dagar efter behandlingen. Var: Vax för hemmabruk finns att köpa i varuhus och parfymerier. De flesta skönhetssalonger utför också vaxning. Pris: Vax för hemmabruk från 90 kronor och uppåt. Att vaxa på salong från 250 kronor och uppåt. Tips för smärtfri vaxning: Vaxning och epilering gör mindre ont om du behandlar efter en lång dusch då porerna är öppna. Vaxa innan du lägger dig. Vaxa benen på kvällen så att eventuell svullnad kan lägga sig under natten. Fett löser fett. Vatten gör att vaxet stelnar. Använd en bomullstuss med olivolja för att avlägsna vaxrester. Hårborttagningskräm, rak-apparat eller hyvel är att föredra när det gäller att ta bort hår från armhålan.
Hårbortagnings-medel
Skum, kräm eller gel? Välj den konsistens du gillar bäst, funktionen är den samma. Produkten löser upp keratinet i hårstrået och håren "ramlar bort". Fördelar: Lätt att använda och ingen risk för skärsår. Ger en jämn hårborttagning och gör huden slät och fin. Nackdelar: Produkten är stark och kan ge utslag om du har känslig hud. Har du kraftig hårväxt så kan benen fortfarande kännas "stubbiga" efter behandlingen. Var: Finns i varuhus, parfymerier och hälsokostbutiker. Pris: Från cirka 50 kronor och uppåt.
Epilering
I en epilator finns roterande rullar som nyper tag runt hårstråna och liksom vaxet, rycker ut dem med roten. Fördelar: Håren håller sig borta i upp till tre veckor och huden blir mjuk och slät. Nackdelar: Många tycker att det gör ont. Liksom vid vaxning ökar dessutom risken för hårsäcksinflammationer och inåtväxande hår. Var: Kan köpas i större varuhus, elaffärer samt kosmetikabutiker. Pris: Från cirka 300 kronor.
Laser
Även laserljuset söker sig till det mörka pigmentet i hårstrået för att sedan alstra värme som dödar hårsäcken. Fördelar: Likt IPL- och Mediluxmetoden är detta ett permanent sätt att avlägsna håret. Nackdelar: Laserljuset skär lite djupare ner i hudytan än till exempel IPL och brännskadar därför lätt huden. Fungerar bara på ljus hud och på mörka hårstrån. Var: Även här söker du dig med fördel till en medicinsk mottagning för garanti på kunnig personal. Pris: Från 500-4000 per behandlingstillfälle beroende på hudyta och typ av laser.
Diatermi
Hudterapeuten för in en tunn nål i hårsäcken, där tillförs högfrekvent växelström vilket dödar hårsäcken. Fördelar: En permanent hår-borttagningsmetod som kan göras på alla oberoende av hår - eller hudfärg. Nackdelar: Behandlingen kan göra ont och om hudterapeuten inte är tillräckligt duktig och noggrann kan du få ärr. Passar inte dig som vill bli hårfri på större ytor, då metoden är mycket tidsödande. Var: På skönhetssalonger. Pris: Från cirka 300 kronor beroende på antal hårstrån och yta.