Behandlingar med elchocker fördubblade på tio år

Antalet behandlingar med elchocker mot framför allt svår depression har fördubblats i Sverige på tio år, men vården är dålig på att informera patienter om biverkningar, enligt en kommande rapport från Socialstyrelsen, skriver Svenska Dagbladet.

I lägesrapporten konstateras också att det saknas kunskap om risken för bestående minnesstörningar, att vården måste bli bättre på att rapportera biverkningar samt att ett nationellt kvalitetsregister bör skapas.


Flera anmälningar

Socialstyrelsens rapport kommer sedan ett par patienter gjort lex Maria-anmälningar om kroniska minnesskador efter elchockbehandling för knappt ett år sedan. Det är tidigare känt att behandlingen tillfälligt kan påverka korttidsminnet, men inte att minnesskador kan bli bestående. Det är oklart om störningarna är en effekt av sjukdomen eller behandlingen. Långvarig depression kan också ge problem med minnet, skriver SvD.


Enligt preliminära uppskattning genomförs varje år 40 000 elchockbehandlingar (ECT) i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande