Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 nov 2010 11:23

Uppdaterad 30 nov 2010 13:08

Bättre dumpa än dumpas?

Spelar det någon roll om tjejen du träffat dumpat sitt ex? Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Spelar det någon roll om tjejen du träffat dumpat sitt ex? Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Ian Murrells/Thinkstock.com

Du vill inte bli dumpad.
Och du vill absolut inte ha en partner som blivit dumpad.
Det visar studie från universitetet i Michigan, skriver Epjournal.net.

Dumpade eller dumpare - vilka faller du för?

Tack för din röst!

Dumpade eller dumpare - vilka faller du för?

När vi är på jakt efter en person att dela livet med är det först en bit in i relationen vi får ta del av den andras samtliga kvaliteter. Ju mer erfarenhet du har av relationer, desto snabbare kan du avgöra om han eller hon är rätt för dig.
Ett forskarteam i USA har funnit ett par tydliga faktorer som avgör om vi tycker att en person är värd att satsa på eller inte.

Dumpare ibland högre i kurs

Bland annat ansågs det vara negativt att ha blivit dumpad i sin senaste relation. För den som enbart var ute efter en sexuell relation hade det mindre betydelse men för den som sökte en långvarig relation var en dumpad person mindre intressant.
Dessutom fick den som inte ville berätta om sin tidigare relation minusbetyg.
För män och kvinnor har dock vem som dumpat eller dumpats olika attraktionskraft. För män var kvinnor som dumpat sina ex mindre intressanta medan kvinnor ansåg att män som dumpat sina ex var mer intressanta.
Varför det är skillnad mellan könen vet inte forskarna men en teori är att kvinnor kanske uppfattar män som dumpat sin partner som starka och manliga medan männen däremot uppfattar kvinnor som dumpat sina ex som kräsna och dominanta.


Likhet i vikten av ärlighet

Både kvinnor och män fann det mindre attraktivt när någon inte kunde redogöra för sina tidigare relationer men särskilt kvinnor tyckte det var negativt.
Slutsasten av studien är enligt forskarna att vår inställning till vår flirt ändras när vi får reda på hur hans eller hennes tidigare relation(er) tagit slut och att ingen vill ha den som dumpats.


Källa: Evolutionary Psykology. Studien Rejection hurts: the Effect of being dumped on subsequent mating efferts.