Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 apr 2013 17:25

Bästa och sämsta klinikerna för IVF

IVF-kliniker i Sverige skiljer sig mycket från varandra.

IVF-kliniker i Sverige skiljer sig mycket från varandra.

Foto: Thinkstock

Här är de IVF-kliniker i Sverige vars behandlingar har lett till flest förlossningar.

På den bästa kliniken blir varannan kvinna gravid efter behandlingen.

– Det är viktigt att jämföra olika klinikers resultat, men kom ihåg att förutom din ålder så är det flera andra faktorer som är avgörande för om behandlingen ska lyckas, säger Christina Bergh, registerhållare vid Qivf som sammanställer resultaten av alla IVF-behandlingar som utförs i Sverige.

Planerar du att genomgå en IVF-behandling för att förverkliga drömmen om ett barn? Då kan det vara bra att undersöka bland olika kliniker innan.

Expressen.se kan visa på att det är stora skillnader på kliniker i Sverige när det gäller hur många behandlingar som leder till förlossningar.

– Det är viktigt att undersöka resultaten på olika kliniker, säger Thorir Hardarson, klinisk embryolog och laboratoriechef på Fertilitetscentrum i Göteborg.

Ålder tveklöst viktig faktor

Christina Bergh poängterar dock att resultat uppdelat enbart på åldrar ger en väldigt förenklad bild av verkligheten. Skälen till skillnad i resultat kan mycket väl bero på skillnader i de patienter man behandlar och inte på klinikens "skicklighet". Men åldern är tveklöst en väldigt viktig prognostisk faktor. IVF behandlingen handlar även om hur patienten blir bemött och vilken vårdkvalitet som kliniken kan erbjuda.

– Ring runt till vänner och bekanta som har gjort en IVF-behandling och fråga vad de tyckte om sin klinik. Och undersök statistiken för den klinik du har tänkt dig, säger Thorir Hardarson, men tillägger samtidigt att man måste ha ett visst kritiskt tänkande i bakhuvudet när man tolkar statistiken:

– På de offentliga mottagningarna är patienterna ofta yngre. I spannet 35-39 år är det exempelvis fler som befinner sig i det lägre spannet av åldersintervallet än i det högre. Därför är det även naturligt att antalet kvinnor som har blivit gravida där är högre.

Rökning och fetma påverkar resultatet

Han får medhåll av Christina Bergh, som påpekar att åldern är den viktigaste faktorn för att lyckas med en IVF-behandling.

– Kvinnans ålder, hur din äggstocksreserv ser ut och hur embryoutvecklingen ter sig är de viktigaste prognostiska faktorerna. Hur din äggstocksreserv ser ut och hur embryoutvecklingen blir är svårt att veta om du inte har prövat att stimulera äggstockarna. Du har större chans att din IVF-behandling blir lyckad om det kommer tio ägg än om det bara kommer ett par ägg, säger hon.

Christina Bergh berättar även att fysiska faktorer spelar in:

– Vi har till exempel sett att rökning och fetma påverkar IVF-behandlingarna negativt, säger hon.

Tips: undersök kliniken

Olika kliniker har olika hög statistik beroende av om du ska göra en IVF-behandling med färska eller frusna ägg. Oavsett om du vill använda färska eller frysta ägg tipsar Thorir Hardarson dock om vilka efterforskningar du ska göra kring kliniken:

– Undersök hur länge kliniken har funnits, om dess statistik har blivit bättre och hur många förlossningar som ligger bakom procentsiffrorna. Många kliniker ökar antalet befruktningar som leder till förlossningar varje år.

Statistiken tillgänglig för alla

Den statistik Expressen.se har använt för att ta fram informationen om Sveriges IVF-kliniker finns tillgänglig för alla på hemsidan Qivf.se.

– Tidigare har det inte funnits någon bra statistik på det här. Nu går det lättare att ta reda på mer om de olika svenska IVF-klinikerna, säger Thorir Hardarson.