Stödstrumpor kan vara bra vid många olika tillfällen, även om det oftast förknippas med åldrande.
Stödstrumpor kan vara bra vid många olika tillfällen, även om det oftast förknippas med åldrande.

Bäst i test: Sköna stödstrumpor för trötta och svullna ben

Svullna fötter? Gravid och rädd för åderbråck? Eller vill du bara maxa din träning och få gång blodcirkulationen?

Hälsoliv har testat stödstrumpor i fem olika modeller och stilar: Från lätt till ordentlig kompression.

Stödstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och förhindra svullnad. Det gör att de även kan underlätta för personer som tillbringar mycket tid sittande eller stillastående i jobbet, de som reser längre sträckor eller sportar och vill ge blodcirkulationen en extra push. Många gravida mår också bra av stödstrumpor: Kompressionen hjälper till att förebygga både åderbråck – ett vanligt problem vid graviditet – och blodpropp. 

Hälsolivs testpanel har testat och recenserat fem stödstrumpor i olika utföranden. 

Running thin compression, Seger

Annons: Hitta bästa priset på kompressionsstrumporna från Seger just nu – se Prisjakt (extern länk)

Snygg kompressionsstrumpa med fullt fokus på funktion. Här finns mängder med detaljer – ventilationsstickning, luftkanaler och minimal tåsöm, för att nämna några. Extra plus för reflextråden längst upp. Lätt att ta på trots att den smiter åt rejält.

Strumpan är perfekt för löpturen och hjälper benen att orka lite till. Sämre vid långflygning, då den lämnar märken efter en längre tids användning. Märker ingen skillnad efter tvätt.

Passar framför allt dig med lite längre ben då modellens upplevs som längre än många andra stödstrumpor och kan sträcka sig över halva knät eller korva sig längs vaderna.

Kompressionsstrumpa bambu, Lifewear 

Annons: Hitta bästa priset på kompressionsstrumporna från Lifewear just nu – se Prisjakt (extern länk)

En knästrumpa gjord av bambu som ska förbättra blodcirkulationen och förebygga svullna ben och åderbråck. Strumpan har diskret design och är lätt att ta på – särskilt som de inte är anpassade efter höger- eller vänsterfot. Den sitter mycket skönt och funkar riktigt bra under långa flygresor – fötterna sväller inte upp ett dugg och den skaver inte trots många timmars användning. Materialet ska forsla bort svett på ett smidigt sätt, men levde inte upp till det efter en löpningstur, då den känns blöt och effektlös.

Stödknästrumpa extra fast, Åhléns 

Annons: Köp kompressionsstrumporna här (extern länk)

Prisvärd skön stickad stödstrumpa med mediumsupport som går lätt att dra på och håller formen även efter ett antal tvättar. Stödstrumpan är behaglig att bära även under lång tid och passar därför ypperligt för daglig användning. Efter en dag på jobbet känns benen fortfarande lätta. Vid lättare träning och långpromenader fungerar de masserande vilket gjort att benen känts piggare.

LÄS OCKSÅ: Sport-bh:ar för all typ av träning – här är våra favoriter

Compression superior, Gococo

 

Annons: Hitta bästa priset på kompressionsstrumporna från Gococo just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett par härliga, höga kompressionsstrumpor framtagna för att avlasta och stabilisera vaden vid sportiga aktiviteter. Lite krångliga att få på, men när de sitter kramar de ordentligt runt benet utan att för den delen vara obekväma – tvärtom är de dundersköna. Eftersom man utgår från omkretsen på vaden när man beställer sitter de som en smäck. Förutom att de gör sig bra när man springer eller promenerar långa sträckor funkar de utmärkt att ha på sig hemma i soffan, om man har lite ont i benen, eller på jobbet (även om de är lite grälla i färgen...)

Muscle support compression sock, Soc

Annons: Hitta bästa priset på kompressionsstrumporna från Soc just nu – se Prisjakt (extern länk)

Soc Muscle Support Compression Sock är en kompressionsstrumpa för idrott som ska ge ett lätt tryck över hela vaden. Citat från testare: ”Van vid att stödstrumpor kan jämföras med att kränga på sig en våtdräkt blir jag förvånad över hur lätta dessa är att ta på. Inga problem alls!”

Strumpan ger en behaglig känsla och ett visst stöd åt musklerna. Trycket är mycket mindre än en traditionell stödstrumpa, så de är inget för den som vill ha rejäla tag. Socs kompressionsstrumpor är stickade i ett funktionsmaterial som transporterar bort fukten, vilket visar sig vara en riktig fullträff! Trots svett och värme känns de fräscha och svala. Finns i rosa, gult, blått och svart i både herr- och damstorlekar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!