ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 2 okt 2007 08.57

Barnens favoritmat innehåller nervgift

"Glutamat kan öka risken för övervikt, man blir hungrigare och äter mer, säger läkaren Annika Dahlqvist.

"Glutamat kan öka risken för övervikt, man blir hungrigare och äter mer, säger läkaren Annika Dahlqvist.

Foto: SOFIE WIKLUND

Chips, dipp, varmkorv och friterad kyckling.
Smakförstärkaren glutamat - ett nervgift - gömmer sig i barnens favoritmat.
Och den serveras på dagis och i skolan.
- Det är fruktansvärt att man ger barnen sådant, säger läkaren Annika Dahlqvist.
På 70-talet förbjöds smakförstärkaren glutamat i barnmat i Sverige. Detta efter en studie av neurofysiologen John Olney som visade att en engångsdos av glutamat orsakade hjärnskada hos en nyfödd rhesusapa.
Debatten som följde gjorde att industrin frivilligt slutade med glutamat i barnmatsburkar.
Sedan dess har ett flertal djurstudier visat att glutamat i höga doser orsakar fetma, blindhet och hjärnskador. Barn och gamla är extra sårbara för att skadas av glutamat. Vissa är överkänsliga mot glutamat. Hur många vet ingen.

”Svårt att upptäcka”

– Men säkert är många överkänsliga utan att veta om det. Det kan ju vara svårt att upptäcka, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
På dagis och i skolan finns i dag inget förbud mot mat med glutamat. Dåligt, tycker Charlotte Erlanson-Albertsson.
– Barn är känsligare än vuxna, bland annat för att de möter det här ämnet för första gången. Barn kan reagera kraftigare för sådant de inte är vana vid. Vissa barn blir ju helt speedade av coca-cola, exempelvis.

Risk för övervikt

Läkaren Annika Dahlqvist i Njurunda, rikskänd för sin blogg om vikt och övervikt, är också mycket kritisk.
– Glutamat kan öka risken för övervikt, man blir hungrigare och äter mer. Möss som får glutamat sväller som ballonger. Vi vet inte hur farligt ämnet är för människor, men det är fruktansvärt om barnen får i sig det och blir överviktiga utan egen förskyllan.
Glutamat hör inte hemma i mat. Och framför allt inte i mat som barn ska äta, tycker Annika Dahlqvist och Charlotte Erlanson-Albertsson.
– Bästa sättet att undvika glutamat är att laga maten från rena råvaror, undvika hel- och halvfabrikat och kryddblandningar, säger Annika Dahlqvist.

Kräv glutamatfritt

Charlotte Erlanson-Albertsson poängterar att föräldrar har rätt att kräva glutamatfri mat till sina barn.
– Det måste finnas fullgoda alternativ i dagis och skolan för de föräldrar som vill vara försiktiga eller har barn som är överkänsliga för glutamat. Vi har länge diskuterat riskerna med socker och fett. Nu är det dags att börja tala om tillsatserna i maten, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.
ANNONS