Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att passa barnbarnen är bra för hjärnan. Men de kvinnor som passade barn fem dagar i veckan, presterade sämre. Antagligen, tror forskarna, för att barnpassandet för dessa mor- och farmödrar hade blivit till en börda.Att passa barnbarnen är bra för hjärnan. Men de kvinnor som passade barn fem dagar i veckan, presterade sämre. Antagligen, tror forskarna, för att barnpassandet för dessa mor- och farmödrar hade blivit till en börda.Att passa barnbarnen är bra för hjärnan. Men de kvinnor som passade barn fem dagar i veckan, presterade sämre. Antagligen, tror forskarna, för att barnpassandet för dessa mor- och farmödrar hade blivit till en börda.
Att passa barnbarnen är bra för hjärnan. Men de kvinnor som passade barn fem dagar i veckan, presterade sämre. Antagligen, tror forskarna, för att barnpassandet för dessa mor- och farmödrar hade blivit till en börda.

Barnbarn är en boost för mormors hjärna

STOCKHOLM. Att passa barnbarnen är bra för hjärnan. Men passa dem inte för ofta bara, då kan effekten bli den motsatta.

En australisk studie sätter fingret på nyttan för äldre personer att ingå ett socialt sammanhang och att umgås över generationsgränserna.

Flera tidigare studier har nämligen visat att våra kognitiva funktioner bibehålls högre upp i åren om vi samtidigt har ett rikt socialt liv.

Effekten av eventuella barnbarn har dock varit mindre känd. Men nu visar en granskning av 168 australiska mor- och farmödrar mellan 57 och 68 år att barnbarn också har en förmåga att hålla oss skärpta.

"Bra för hjärnfunktionen"

Studien, som publiceras i tidskriften Menopause, visar att de mor- och farmödrar som passade barnbarn en dag i veckan presterade betydligt bättre på kognitiva tester, jämfört med dem som inte passade några barn alls.

Men de kvinnor som passade barn fem dagar i veckan, presterade sämre. Antagligen, tror forskarna, för att barnpassandet för dessa mor- och farmödrar hade blivit till en börda.

– Den här studien visar att lite barnpassning är bra för hjärnfunktionen, för de flesta. Men om det blir för mycket kan det vara skadligt, säger Margery Gass, vid North American Menopause Society.

 

TT