Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 dec 2016 20:03

Bantningsikonens nya metod efter 5:2-dieten

Michael Mosley lovar snabba resultat med sin metod.

Michael Mosley lovar snabba resultat med sin metod.

1/3

Foto: Jonas Axelsson / WWW.DOMOTION.SE

Han är grundare av den så kallade 5:2-metoden som går ut på halvfasta.

Han är grundare av den så kallade 5:2-metoden som går ut på halvfasta.

2/3

Foto: Ylwa Yngvesson

Den nya metoden kallas blodsockerdieten.

Den nya metoden kallas blodsockerdieten.

3/3

Minst var fjärde vuxen svensk har eller är på väg att få typ 2 diabetes.

Med strikt medelhavskost i åtta veckor kan man snabbt få koll på både blodsocker och vikt.

Det anser dietgurun Michael Mosley som tillbaka med en ny metod - blodsockerdieten.

– Man tappar i genomsnitt fjorton kilo. Du får också bättre hälsa, blodsockernivåerna sjunker, blodtrycket sjunker, de som har psoriasis blir bättre och så vidare.

Läkaren och bantningsikonen Michael Mosley är mannen bakom den enorma succén 5:2 dieten. Nu är han i Sverige för att lansera en ny metod - blodsockerdieten - och Expressen träffar honom.

Michael Mosley fick typ 2 diabetes för fem år sedan. Och med hjälp av 5:2 metoden gick han ner tio kilo och fick normala blodsockervärden. Nu har ny forskning visat att en lågkaloridiet på 800 kalorier om dagen under åtta veckor har fantastiskt god effekt på typ två diabetiker.

– Människor i studien var väldigt motiverade och de klarade dieten bra, omkring 80-90 procent lyckades både i form av att de gick ner i vikt och att de fick normala blodsockervärden. Jag tyckte det var väldigt intressant, det var därför jag skrev den här boken.

Den nya metoden kallas blodsockerdieten.

Foto: Ylwa Yngvesson

Nya boken "Blodsockerkoll på åtta veckor med Michael Mosley" vänder sig både till personer med diabetes, förstadier till diabetes och personer med övervikt. Störd sockeromsättning är ett enormt problem, även i Sverige, poängterar Mosley.

– Typ 2 diabetes är den snabbast växande sjukdomen i Sverige, 6,8 procent av befolkningen är drabbad. Enligt officiella siffror har dessutom 17 procent förstadier till diabetes. Men både jag, och svenska diabetesprofessorn Kerstin Brismar, tror att det är en grov underskattning. Sannolikt har 30 procent av befolkningen förstadier till diabetes.

– Åtminstone en av fyra svenskar är på väg att få diabetes utan att veta om det. Diabetes märks inte förrän följdsjukdomarna kommer, som begynnande blindhet och skadade nerver. Ni har ett stort problem här i Sverige, diabetes ökar och det är dyrt för samhället. Typ två diabetes förkortar din livslängd med i genomsnitt tio år.

LÄS MER: 5:2 för nybörjare

Michael Mosley uppmanar till att kolla upp sitt blodsocker

Och i Sverige är diabetes den vanligaste orsaken till impotens bland män.

Michael Mosleys viktigaste budskap är därför att kolla upp sitt blodsockervärde.

– Du kan göra det hos doktorn eller köpa ett billigt test på apoteket.

Den nya dieten är kolydratsnål mat, baserad på medelhavskost. På menyn står exempelvis fisk, frön, nötter, baljväxter, olivolja, ägg, grönsaker, helfeta mejeriprodukter och frukt. Metoden kräver att man håller noga koll på matkvalitet och mängd. Men det lönar sig.

Michael Mosley: "Första veckan kan kanske vara tuff, men sen vänjer du dig"

Michael Mosley lovar snabba resultat på både vikt och hälsa.

– Många läkare påstår att det är bättre att gå ner sakta men säkert. Det är en myt. En snabb viktnedgång är mycket motiverande och man har större chans att hålla den. Du håller dig mätt på den här maten. Första veckan kan kanske vara tuff, men sen vänjer du dig.

I åttaveckorsprogrammet ingår även högeffektiv snabbträning man kan göra hemma och vanlig vardagsmotion.

– Man måste träna efter sina egna förutsättningar och öka successivt. Det är bra att få in träning i vardagen, att gå istälet för att ta bilen och att ta trapporna i stället för hissen.

Psyket spelar också stor roll. Därför är stresshantering, gärna med hjälp av mindfullness, en annan viktig del av programmet.

– Stress får dig att sova sämre och du äter mer. Stress gör dig sugen på snabba kolhydrater som choklad. Jag är ganska hyperaktiv till min läggning, därför försöker jag öva mindfullness tre gånger i veckan.

Relaterat