Stefan Rössner.
Stefan Rössner.

Bantningsgurun viftar bort 5:2

5:2 är bara en fluga och det spelar faktiskt ingen roll att du äter mindre två dagar i veckan.

Detta enligt bantningsprofessorn Stephan Rössner som i kvällens "Agenda" i SVT2 ska diskutera bantningsmetoden.

– Det enda som faktiskt spelar någon roll är att man käkar färre kalorier totalt sett, om du sedan gör det med hjälp av fasta eller bara kollar över kaloriöverskottet i det långa loppet spelar ingen roll. Man ska käka mindre och springa lite mer, säger han till Expressen.se.

I söndagens "Agenda" i SVT2 kommer bantningsprofessorn Stephan Rössner och diabetesforskaren Kerstin Brismar diskutera den populära 5:2-dieten.

Dieten går i det stora hela ut på att äta mindre kalorier två dagar i veckan. Den blev allmänt känd för ungefär ett halvår sedan efter BBC-dokumentären "Eat, fast and live longer".

Sedan dess har det publicerats flera artiklar där experter och vanliga människor hyllat dieten.

Men en som inte är lika övertygad är Stephan Rössner, professor i beteendeforskning och en expert inom området bantning.

– Det är inte farligt i sig att omfördela kalorierna på det sättet. Det är varken bättre eller sämre än något annat. Det handlar bara om att äta färre kalorier hur du än väljer att fördela dem, säger han till Expressen.se.

”Vi har svultit i årtusenden”

Men Rössner berättar att det inte är särskilt farligt för hälsan att svälta under en viss period.

– Det är vi genetiskt gjorda för, vi har svultit i årtusenden. De flesta av oss har så mycket buffert och reserv att ta av att det inte är något problem.

Däremot höjer han ett varningsfinger för att det faktiskt inte är alla som metoden fungerar på ur en hälsomässig aspekt:

– Det finns de som inte alls mår bra av att fasta, man kan få huvudvärk och må illa. Och får man sådana besvär är det inte en bra variant för just dem.

– Det enda som faktiskt spelar någon roll är att man käkar färre kalorier totalt sett, om du sedan gör det med hjälp av fasta eller bara ser över kaloriöverskottet i det långa loppet spelar ingen roll. Man ska käka mindre och springa lite mer.

– Alla vill se resultat fort som sjutton, så fungerar det inte. Visa mig hur det ser ut om två år så blir jag intresserad.

 

"Agenda" sänds i SVT2 klockan 21.15. 

Aktuellt just nu