<strong>FÖRE: </strong><br>Veronica berättar att hon blir chockad när hon ser sig själv på sina bilder från semesterresan i Thailand. "Det är ganska jobbigt att titta på dem faktiskt. Det konstiga är att man vänjer sig vid att vara överviktig. Jag mådde aldrig jättedåligt över min vikt men jag var inte bekväm heller. Jag tyckte inte det var jättekul att sola på stranden", säger hon.
1 av 6: <strong>FÖRE: </strong><br>Veronica berättar att hon blir chockad när hon ser sig själv på sina bilder från semesterresan i Thailand. "Det är ganska jobbigt att titta på dem faktiskt. Det konstiga är att man vänjer sig vid att vara överviktig. Jag mådde aldrig jättedåligt över min vikt men jag var inte bekväm heller. Jag tyckte inte det var jättekul att sola på stranden", säger hon.
<strong>EFTER:</strong><br>Vernonica Brodin, här med katten Lewis, 6 år, har provat massor av metoder för att gå ner i vikt. Hon hittade en kokbok med LCHF - och 20 kilo försvann på 10 månader. Nu har det gått två år och vikten håller sig. Den blå klänningen köpte hon nyligen på Esprit.
2 av 6: <strong>EFTER:</strong><br>Vernonica Brodin, här med katten Lewis, 6 år, har provat massor av metoder för att gå ner i vikt. Hon hittade en kokbok med LCHF - och 20 kilo försvann på 10 månader. Nu har det gått två år och vikten håller sig. Den blå klänningen köpte hon nyligen på Esprit. Foto: Veronica Kindblad
<strong>FÖRE:</strong><br>Här väger Lena över 100 kilo och har dålig kondition och högt blodtryck. Hon kunde inte köpa kläder i vanliga butiker och kommer i dag särskilt ihåg ett tillfälle då hon skulle gå upp för trapporna till en utsiktspunkt på Österlen. "Jag var 10 meter efter mitt sällskap hela tiden och när jag kom upp kunde jag knappt andas! Pulsen var uppe i tinningarna. Nu kan jag springa upp för de där trapporna", säger Lena.
3 av 6: <strong>FÖRE:</strong><br>Här väger Lena över 100 kilo och har dålig kondition och högt blodtryck. Hon kunde inte köpa kläder i vanliga butiker och kommer i dag särskilt ihåg ett tillfälle då hon skulle gå upp för trapporna till en utsiktspunkt på Österlen. "Jag var 10 meter efter mitt sällskap hela tiden och när jag kom upp kunde jag knappt andas! Pulsen var uppe i tinningarna. Nu kan jag springa upp för de där trapporna", säger Lena.
<strong>EFTER: </strong><br>I dag väger Lena 30 kilo mindre och har blivit mycket friskare. "Jag var expert på att förtränga min vikt. Jag skyllde på min ålder, min ämnesomsättning. Jag kunde hitta på en massa anledningar till varför jag inte kunde gå ner i vikt." I dag känner sig Lena mer bekväm med sin kropp. "Jag kan handla kläder i vilken butik jag vill! Det är en häftig känsla, jag har fått tillbaka lite av livet."
4 av 6: <strong>EFTER: </strong><br>I dag väger Lena 30 kilo mindre och har blivit mycket friskare. "Jag var expert på att förtränga min vikt. Jag skyllde på min ålder, min ämnesomsättning. Jag kunde hitta på en massa anledningar till varför jag inte kunde gå ner i vikt." I dag känner sig Lena mer bekväm med sin kropp. "Jag kan handla kläder i vilken butik jag vill! Det är en häftig känsla, jag har fått tillbaka lite av livet." Foto: Tomas Leprince
<strong>FÖRE: </strong><br>För mycket mat och för lite motion gjorde att kilona smög sig på för Marita. På en vinterresa satte döttrarna ner foten och uppmuntrade sin mamma att ta tag i sin hälsa. Marita känner knappt igen sig själv på bilderna. "Jag tycker att det är ganska ofattbart att jag lät det gå så långt. Det känns inte som att det där är jag", säger hon.
5 av 6: <strong>FÖRE: </strong><br>För mycket mat och för lite motion gjorde att kilona smög sig på för Marita. På en vinterresa satte döttrarna ner foten och uppmuntrade sin mamma att ta tag i sin hälsa. Marita känner knappt igen sig själv på bilderna. "Jag tycker att det är ganska ofattbart att jag lät det gå så långt. Det känns inte som att det där är jag", säger hon.
<strong>EFTER: </strong><br>Marita hade högt blodtryck och ett förstadium till diabetes. I dag är alla hennes värden bra och hon känner sig pigg och fylld av energi. "Förr fick jag släpa mig upp ur sängen på morgonen. I dag vaknar jag av mig själv", säger hon. Nu åker Marita gärna på träningsresor utomlands och springer lopp.
6 av 6: <strong>EFTER: </strong><br>Marita hade högt blodtryck och ett förstadium till diabetes. I dag är alla hennes värden bra och hon känner sig pigg och fylld av energi. "Förr fick jag släpa mig upp ur sängen på morgonen. I dag vaknar jag av mig själv", säger hon. Nu åker Marita gärna på träningsresor utomlands och springer lopp. Foto: Jonte Wenttzel

Bantade efter att ha sett semesterbilderna

Precis som för många andra var det semesterbilderna som gjorde att de bestämde sig.

För Söndag berättar Lena, Marita och Veronica hur de lyckades gå ner i vikt och nu är både gladare och friskare.

"Man vänjer sig vid att vara överviktig"
Veronica, 39, förskräckt av Thailandsbilden
Efter en semesterresa i Thailand kände Veronica Brodin, 39, att hon var tvungen att hitta ett sätt att bli kvitt sina extrakilon på riktigt. Hon berättar att hon alltid har haft lätt för att gå upp i vikt. Hon har försökt gå ner i vikt tidigare, men ofta har det slutat med att hon har gått upp det som hon lyckats tappa plus lite till.
- Man vänjer sig vid att vara överviktig, det är så konstigt men det är sant. Jag insåg kanske inte att jag behövde gå ner i vikt eftersom jag var van vid att se ut så. Samtidigt var jag inte bekväm med min kropp, det var inte roligt att ligga på stranden i bikini.
Veronica bestämde sig att hon nu, en gång för alla, skulle hitta ett sätt att gå ner i vikt och behålla en hälsosam vikt för alltid.
- Nu kände jag att det inte gick längre. Jag var tvungen att hitta något som fungerade för mig. Jag var en misslyckad bantare och hade provat allt från måltidsersättningar till GI. När jag åt GI-kost gick jag ner 7 kilo men gick upp 10 igen. Jag har alltid haft problem med sötsug och har varit svag för godis.
Veronica hade hört talats om lågkolhydratskost och LCHF men var skeptisk till om hon skulle gå ner i vikt med metoden.
- Jag hittade en kokbok om LCHF och började bläddra i den. Maten verkade vara god så jag provade kosten även om jag inte trodde att det skulle fungera. Jag fick resultat direkt, gick ner tre kilo första veckan och blev jätteförvånad.
Veronicas mål var att gå ner 15 kilo. 10 månader av strikt LCHF senare hade hon gått ner 20 kilo.
- Jag trodde inte att det var möjligt! Jag väger mindre i dag än när jag var 18 år. Totalt har jag gått ner 25 kilo.

Vad var svårast?
- Det var nog omgivningens reaktioner. Då visste jag inte så mycket om lågkolhydratkost och många var oroliga för att jag skulle få en hjärtinfarkt. Jag tränade inte heller någonting alls de första 10 månaderna för att alla sade att man inte kunde träna utan kolhydrater. Nu vet jag att det inte är så.

Hur mår du i dag?
- Nu känner jag mig piggare och har mindre allergier. Tidigare kunde jag ha mycket humörsvängningar, men det har jag inte längre. Min bantningskur har blivit en livsstil. Jag känner mig ganska lurad efter att i så många år ha trott att man behöver vara hungrig och springa varje dag för att gå ner i vikt.
Veronica har även inspirerat andra människor att gå ner i vikt och har varit stabil med sin nya vikt i över två år.
- Så här viktstabil har jag aldrig varit i hela mitt liv. De senaste åren har jag varken gått upp eller ner i vikt utan jag står still på en vikt som är bra för mig. Det som har varit bra är att min kost håller sötsuget borta, jag får ångest av att bara tänka på att vara hungrig. Det skulle jag aldrig klara i längden.
Hennes bästa tips är att prova sig fram för att hitta kosten som är rätt för dig.

---

 

"Nu kan jag köpa vanliga kläder"
Lena, 57, äntligen bekväm med sin kropp
Vågen visade över 100 kilo och Lena Söderstrand, 57, kände att det nu fick vara nog. Sommarbilden på Lena är tagen i Slottsparken i Malmö bara dagar innan hon skrev in sig på viktminskningsprogrammet Itrim som skulle förändra hennes liv för alltid.
- Självklart visste jag att jag vägde för mycket. Men jag hade förträngt det väldigt länge. Jag blev lite chockad när jag såg fotot och det blir jag nu också. När man inte trivs med sig själv blir man expert på att stå bakom kameran. Det var jobbigt att erkänna för mig själv att det var så illa.
Förra våren slet Lena Söderstrand av hälsenan när hon gick ner för trappan. Hon opererades för skadan i april. Redan då började hon fundera kring sin hälsa mer på allvar.
- Inför operationen var jag tvungen att väga mig inför läkaren och då kunde jag plötsligt inte förneka att jag faktiskt vägde över 100 kilo. Om någon undrade om min vikt brukade jag säga att jag vägde runt 90 just för att det var så jobbigt med den där tresiffriga vikten.
Lena började med Itrims 12 veckors rivstart i augusti förra året. Rivstarten innebär en kur med måltidsersättningar som ger snabbt resultat. Nu, fem månader senare, har hon gått ner 30 kilo.
- Det har varit en fantastisk resa och ett jättebra koncept för mig. Jag behövde verkligen stödet som man får där. Det är ju ofta maten man har problem med, man äter både när man är glad och när man är ledsen. 

Har det varit svårt att gå ner de här 30 kilona?
- Det har inte varit svårt för att jag har varit inställd på att göra det på riktigt nu. Jag har varit stenhård på att jag gör det här för min skull. När jag väl började blev jag otroligt motiverad, jag tränar tre gånger i veckan och tycker jag äter god mat. I perioder har jag varit lite tröttare. Att gå ner i vikt är som att sluta röka, du måste verkligen vilja det! 

Hur mår du i dag?
- Toppen! När jag var yngre tränade jag en del och nu känns det som att jag har hittat tillbaka. Jag började gå upp i vikt efter min graviditet för 27 år sedan. Så här bra som jag mår nu har jag inte mått på över 27 år. Jag sover bättre, mitt blodtryck är normalt och bara en sådan sak som att jag inte tar lika mycket plats gör mig glad!
Nu när Lena har följt Itrims program i fem månader dricker hon inte längre måltidsersättningar. I stället har hon lärt sig mäta sina portioner med enkla metoder.
- Jag tänker på mina portioner och mäter med handflatan. Jag är mycket bättre på att laga mat och äta sundare. Det blir mer fisk och mer variation. Min målbild var att gå ner i vikt för att slippa folksjukdomarna, de hade ju hunnit ifatt mig till slut annars. Att vara överviktig innebär många jobbiga saker som man måste leva med. Jag ville bli en normal människa.

---

 

"Jag har fått skaffa en helt ny garderob"
Marita, 52, minskade på kolhydraterna
För två år sedan åkte Marita Axelsson, 52, på en vinterresa till Thailand med sina vuxna döttrar. Kilona hade smugit sig på under några år men det var först efter att hennes döttrar påpekade viktuppgången som hon fick motivationen att ändra sina vanor.
- De sa: "Mamma du har blivit för tjock." Innerst inne visste jag att det var sant, säger hon.
Tidigare hade Marita gjort halvhjärtade försök men hade inte hittat ett sätt att äta som höll i längden. När hon kom hem från Thailand gick hon en promenad längs vattnet och funderade på hur hon skulle kunna ändra sina vanor för gott.
- Jag fick plötsligt nog. Jag gick in på ett gym nära där jag bor och köpte ett medlemskort. Sedan lovade jag mig själv att jag skulle nå min målvikt till sommaren.
Fem månader senare hade Marita gått ner 20 kilo och kände sig friskare än någonsin. Hon följde ingen särskild diet men minskade på kolhydraterna och portionerna. Hon fokuserade också på att äta protein och grönsaker. En vanlig dag börjar med yoghurt och bär, hon tar med egen lunch till jobbet vilket kan vara laxburgare med sallad och matyoghurt. Till middag äter Marita oftast gröt eller en omelett.
- På kvällen tycker jag om att äta keso med bär också och om jag äter mellanmål blir det oftast en banan.
- Det var lätt att äta så här, jag tog bara bort ris, pasta och potatis. Allt det andra kan man äta. När jag väl bestämde mig tyckte jag inte att det var så jobbigt.
- Jag har fått skaffa en helt ny garderob, inte ett enda av mina gamla klädesplagg passar längre!
För Marita har träningen blivit en viktig del av hennes nya liv. Hon tränar fyra till fem gånger i veckan och favoritpassen är bodypump och spinning. Tillsammans med sin spinninginstruktör cyklade hon Tjejvättern. I år är planen att cykla Halvvättern för att sedan nästa år ta Vätternrundan.
- Jag gick upp i vikt för att jag slutade motionera och åt för mycket. Jag älskade pasta och kunde äta hur mycket som helst. Dessutom kunde jag äta flera portioner mat. Nu håller jag mig till en portion per måltid och planerar in träningen i min vardag.
 

Hur mår du i dag?
- Jag är mycket piggare, det är inte längre hopplöst att gå upp på morgonen utan jag vaknar av mig själv. Dessutom har alla mina värden blivit bättre! Jag känner mig pigg och stark.

VERONICA BRODIN - GICK NER 20 KG

Foto: Veronica Kindblad

Ålder: 39.
Gör: Ekonom och kostrådgivare med det egna företaget Kostvägen.
Bor: Stockholm.
Familj: Pojkvän.

 

Veronicas tips:
1 Bestäm dig för att vara strikt med kosten. Det är lätt att det börjar spåra ur om du töjer på reglerna.
2 Ha tydliga mål med både din vikt och hälsa.
3 Läs på och bilda din egen uppfattning om vad som är rätt för dig. Lyssna på din kropp.

LENA SÖDERSTRAND - GICK NER 30 KG

Foto: Tomas Leprince

Ålder: 57.
Gör: Chefsstöd på Ortopediska avdelningen på Skånes universitetssjukhus.
Bor: Malmö.
Familj: En dotter.

 

Lenas tips:
1 Bestäm dig. Sätt upp ett mål och kör stenhårt.
2 Fundera över vilken mat du tycker är värd det. Är en kaka värd sina kalorier?
3 Rör på dig. Börja med att gå mer, börja med att gå runt kvarteret!
30 kilo lättare

MARITA AXELSSON - GICK NER 20 KG

Foto: Jonte Wenttzel

Ålder: 52.
Gör: Redovisningschef på Järfälla kommun.
Bor: Stockholm.
Familj: Två vuxna döttrar.
20 kilo lättare

 

Maritas tips:
1 Se över dina portions- storlekar. Ta inte mat flera gånger.
2 Rör på dig så mycket du kan! Det kan vara att gå av bussen några hållplatser tidigare. Se till att få mycket vardagsmotion.
3 Ha ett mål och visualisera vad du vill uppnå.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!