Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 nov 2013 10:00

Ballongmage botad med hjälp av LCHF

Mår bättre. Sedan Louise Sjöbäck började äta enligt LCHF har hennes uppblåsta mage försvunnit. Foto: Jan Wiriden

Mår bättre. Sedan Louise Sjöbäck började äta enligt LCHF har hennes uppblåsta mage försvunnit. Foto: Jan Wiriden

Foto: Jan Wiriden

Hundratusentals svenskar lider av magproblem.

Louise Sjöbäck, 57, Göteborg, blev av med sin ballongmage genom att börja äta enligt LCHF.

- Hela min kropp led av olika krämpor förut. Nu är allt borta. Det är jätteskönt, säger hon.

Mer än var tionde svensk lider av ballongmage, eller så kallad IBS, Irritable Bowel Syndrome. Besvären varierar men ofta har de drabbade diarré, värk, gaser och uppblåst mage.

Louise Sjöbäck, led av det under många år, och sökte hjälp för olika typer av krämpor. Sedan läste hon gamla läkarböcker, som tog upp magproblem och gav rådet att äta en LCHF-liknande kost. Då blev hon kvitt problemen.

Bättre efter två dagar

- Jag blev 80 procent bättre på två dagar med LCHF-mat, sedan blev jag successivt bättre. Det gick snabbt. Tidigare var jag ständigt uppblåst, gravid i femte månaden och nu efter att jag lagt om kosten har jag ingen mage längre, säger hon.

Louise Sjöbäck har skrivit en bok om magproblem där hon berättar om hur norska läkare rekommenderar att äta måttligt med fibrer för att inte få en irriterad tarm som kan orsaka jäsningsdyspepsi.

Perjohan Lindfors, IBS-expert och överläkare, menar att LCHF-liknande kost kan vara bra för en person som lider av ballongmage.

- Man brukar säga att kolhydrater kan ställa till med magproblem och i LCHF tar du ju bort dem, så visst har det effekt, säger han och lägger till att många med problemet äter enligt FODMAP.

Den metoden innebär att man plockar bort just de kolhydrater som jäser i tarmen och som kan ge upphov till gaser, ballongmage, avföringsrubbningar, smärta och magknip, men att man låter andra kolhydrater vara kvar i kosten.

Många känsliga mot kolhydrater

Enligt mag- och tarmspecialisten Peter Benno är många känsliga mot kostfibrer - vilket är kolhydrater.

- Hos många bildas det gaser och man får ballongmage. Så genom att plocka bort kostfibrerna kan man bli bättre, säger han.

Louise Sjöbeck ser flera fördelar än att bli kvitt ballongmagen med att äta enligt LCHF. Hon har även gått ned i vikt och fått en jämn blodsockernivå.

- Det är alldeles för mycket fiber i maten i dag, genom att välja bort det och äta mer fett har jag fått en jämn blodsockerhalt och så behöver jag inte äta lika mycket för att känna mig mätt. För mig funkar det väldigt bra, säger hon.