Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pizza, kaffe eller alvedon? Så funkar kurerna mot baksmälla.
Pizza, kaffe eller alvedon? Så funkar kurerna mot baksmälla.
Pizza, kaffe eller alvedon? Så funkar kurerna mot baksmälla.
Pizza, kaffe eller alvedon? Så funkar kurerna mot baksmälla. Foto: Jupiter/Colourbox

Bakiskurerna som funkar - och inte

Känner du av sviterna av nyårsafton så här dagen efter? 

Det finns faktiskt bakiskurer som funkar. 

Och de som inte hjälper alls.

Många startar det nya året med sprängande huvudvärk, ångest och illamående. 

 Bästa sättet att slippa baksmällan efter nyårsfesten är så klart att ta det lugnt med alkoholen - men för den som misslyckas finns det många knep för att må bättre. 

 En del dricker kaffe, andra käkar fet mat eller försöker träna. 

 Men funkar de där kurerna egentligen? Det försöker tidningen Times nätupplaga reda ut. Här är knepen - och experternas domar. 

 

Knepet: Svart kaffe och värktabletter

Så bra funkar det: Inte alls. Det kan till och med vara farligt. Studier visar att kaffet tvärtom gör baksmällan värre, och om du tar värktabletter med paracetamol kan det i kombination med alkoholen i kroppen ge leverskador. 

 

Knepet: Fet mat i kombination med bröd

Så bra funkar det: Mycket bra. Britternas favoritkur, baconmacka, är klockren! En studie visar att kolhydraterna i brödet får i gång kroppens förbränning så att du snart mår bättre. Bacon, precis som allt kött, innehåller aminosyror som hjälper till att kompensera för den skada som alkoholen gör på hjärnan. En fet pizza dagen efter är med andra ord helt okej.

 

Knepet: Sportdryck

Så bra funkar det: Bra! När du dricker alkohol förlorar kroppen stora mängder viktiga salter. De ersätts enkelt med en sportdryck, som får kroppen i balans igen. 

 

Knepet: Motionera

Så bra funkar det: Inte alls. Att ta en joggingtur eller köra hårt på gymmet gör bara att du förlorar ännu mer vätska och kraft. 

 

Knepet: Dricka vatten

Så bra funkar det: Ganska bra. En stor del av baksmällan beror på vätskebrist eftersom alkohol är vattendrivande. Att ta vartannat glas vatten under kvällen motverkar baksmällan - och får dig att piggna till snabbare dagen efter. 

 

Knepet: Ta en återställare

Så bra funkar det: Inte särskilt bra. Att ta en drink dagen efter kan lindra bakissymtomen för tillfället, men skjuter bara upp det jobbiga ytterligare några timmar. 

 Knepet: Extrakt av kronärtskocka

Så bra funkar det: Ganska bra. Ämnen i kronärtskocka sägs hjälpa levern att bryta ner alkoholen, men studier har bara lyckats visa att de kan lugna en orolig mage och hjälpa mot illamåendet. 

 Knepet: Sömn

Så bra funkar det: Bra. När inget annat funkar - kryp ner under täcket igen. Det får dig kanske inte att må bättre, men du slipper i alla fall vara vaken och må dåligt. Tyvärr stör alkoholen sömnen så att det kan vara svårt att somna om.