Blev det lite för mycket igår?
Blev det lite för mycket igår? Foto: Shutterstock

Bakis i dag? Så här mår du bättre

Bakis efter gårdagen? Tung i skallen? Torr i munnen?

Lyckligtvis finns det sätt att lindra och "bota" din bakfylla!

Hälsoliv guidar dig i dagen-efter-ångesten och tipsar hur du bäst besegrar baksmällan.
 

Vi har hört det förut.
Att vara försiktig med alkohol-intaget är självklart det bästa sättet att undvika baksmälla.
Även att låta alkoholen gå ur kroppen innan man lägger sig är ett bra tips, enligt Kai Knudsen, överläkare och drogexpert.
Men om det ändå blev något glas bubbel för mycket i går?

Bästa sättet att bota bakfyllan

Kaffe, salt mat, kolsyrat vatten, magsårsmedicin och ingefära kan vara knepen som får dig på banan igen.
– Man får ett överskott av magsyra av att dricka alkohol som är plågsam, en kur mot baksmälla kan inkludera en tablett som Pantoloc eller Losec. När det kommer till koffein är det max två koppar som gäller och detsamma gäller salt mat, lagom är bäst. Ingefära kan också lindra illamåendet, säger han.

LÄS OCKSÅ: 12 myter och sanningar om baksmällan

Bakis? Undvik hemmasnickrade huskurer

Men egensnickrade huskurer ger inte Kai Knudsen mycket för.
– Bakfylla går i regel över och kroppen återställer till stor del balansen själv så bastubad, sex eller massage eller andra huskurer har inget med saken att göra utan kan tvärtom förvärra tillståndet.
Sven Andréasson, alkohol- läkare på Folkhälsoinstitutet, håller med och hävdar att dricka mycket vätska och huvudvärkstabletter är det enda som lindrar.
Och möjligtvis en promenad i friska luften.
– Men det är på en psykologisk nivå, vi mår bra av motion av alla möjliga skäl, men själva bakfyllesymptomen klingar inte av den anledningen, säger han.

20 metoder mot bakfylla - bluffarna och vinnarna

• 1. Undvik alkohol med hög andel congener, som rödvin och whisky
- Först och främst handlar det om mängden alkohol du dricker, sedan att skilja på olika sorter är egentligen av mindre betydelse. Men sedan finns det mycket som tyder på att man blir mer bakfull av sprit och vissa rödvinsorter. Riktig fylla kommer oftast genom att du grundat med vin eller öl under kvällen och avslutar med sprit och därför blir du också mer bakfull.
• 2. Basta
- Nej, tvärtom kan det vara farligt för att du förlorar ännu mer vätska.
• 3. Ät frukt, fruktjuicer och annan mat som innehåller fruktos
- I frukter finns det mycket kalium och efter en fylla så har man förlorat kalium. Det kan på sätt och vis vara vettigt att dricka juice för att återställa kaliumbalansen men det påverkar inte baksmällan.
• 4. Drick Resorb, som innehåller salter, mineraler och vitaminer för att återställa vätskebalansen
- Det är klart att det kan hjälpa något. Bakfylla har att göra med en salt- och vätskerubbning, men ett överskott av saltet tror jag inte heller är en lösning, utan en balanserad lösning är det bästa.
• 5. Gå en rask promenad eller slit hårt på gymmet
- Det är absolut inte att rekommendera. Man ska inte ägna sig åt fysisk träning när man är bakfull, därför man har en salt- och vattenrubbning som man måste återställa först. Man har varit alkoholförgiftad och bör egentligen bara vila och återhämta sig.
• 6. Ät choklad
- Nej, det har ingen direkt effekt.
• 7. Drick kolsyrade drycker
- Ja, det är lite bikarbonat i det som man behöver när man är bakfull. Kolsyran gör också att kroppen kan tillgodose vätskan snabbare och drick gärna innan du går och lägger dig. Genom andedräkten så förlorar man ytterligare vätska genom sömnen och det kan ske mer om man är alkoholpåverkad än annars. På det viset förvärrar man vätskebristen under sömnen.
• 8. Bli mer vältränad - då tål man mer och blir inte lika bakfull
- Nej, det blir man inte, det är en myt. Men det är klart om man har man bra kondition så tål man kanske smärta bättre, men för den saken skull skonas man inte.
• 9. Ät B6-vitaminer
- Det här är vitaminer som alkoholister har brist av och att tillföra B6-vitaminer till någon som lider av alkoholmissbruk kan vara bra, men dagen efter så har det ingen betydelse.
• 10. Ta en återställare
- Det är inte att rekommendera naturligtvis. Alkohol i sig är smärtlindrande, ett bakrus innehåller delvis en smärtkomponent som huvudvärk och det kan behandlas med alkohol, men det är absolut inte att rekommendera.
• 11. Drick kaffe
- Ja, det lindrar i viss mån. Koffeinet är kärlsammandragande och smärtlindrande. Men det handlar inte om något överdrivet intag, utan max två koppar.
• 12. Drick två glas ljummet vatten med bikarbonat
- Bikarbonat är bra för magsyran och man behöver natrium och det finns natriumbikarbonat, men egentligen kan det räcka med att dricka vanligt kolsyrat vatten.
• 13. Få massage
- Det är skönt med massage, men det har inte med saken att göra överhuvudtaget. Det kan till och med förvärra tillståndet, eftersom blodkärlen utvidgas.
• 14. Ät magsårsmedicin SANT!
- Man får ett överskott av magsyra av att dricka alkohol som är plågsam, en kur mot baksmälla kan inkludera en tablett som Pantoloc eller Losec.
• 15. Ha sex
- Det kan vara ett sätt att slappna av och kan lindra ångest men det har ingen effekt på bakfyllan. Och först och främst ska man återställa sin salt- och vattenbalans, inte ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet.
• 16. Ät fet och salt mat
- Det finns en del människor som paradoxalt nog känner sig mindre illamående av fet mat, men det är inget att rekommendera. Salt mat kan lindra, men man ska inte överdriva för det kan ge högt blodtryck och belasta hjärtat.
• 17. Drick vatten
- Det är bra för att återställa vätskebalansen i kroppen men man ska inte dricka litervis med vatten, då kan man få låga halter av natrium och det kan i sig vara farligt.
• 18. Drick örtteer
- Det är sätt att få i sig vätska som kan vara bra naturligtvis, men det innehåller inge t salt så det är varken bu eller bä egentligen.
• 19. Ta honung på mackan före eller efter drinken
- Nej, det är bara socker i det så det spelar ingen roll för bakfyllan.
• 20. Vila
- Man sover för dåligt och ofta för lite när man är berusad, man befinner sig i ett alkoholrus även under sömnen. Så passa på att vila.