Foto: Karolina Olson Haglund

Baka goda desserter & bakverk utan gluten

Allt fler väljer glutenfria produkter utan att för den delen vara intoleranta.

Glutenfri kost har blivit en del av en hälsosam – och trendig - livsstil.

Här är recept på goda desserter och bakverk utan gluten.

Att leva glutenfritt är en trend som börjar leta sig in hos var och varannan svensk. Kanske har vi kändisarna att tacka för trenddieten. Flera stora internationella stjärnor har berättat om hur de har uteslutit gluten ur sin kost – oavsett om de är intoleranta eller inte. Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är två exempel. På senare tid har den glutenfria kosten slagit igenom även på hemmaplan.

Här nedan hittar du 8 recept på goda desserter och matverk utan gluten.

Recept: Ewa Skiöldebrand

Foto: Karolina Olson Haglund

Nöt- och chokaldbars

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

150 g torkade osvavlade aprikoser

50 g torkade fikon

100 g valnötter

100 g mandel

3 dl havregryn, ren havre

1 dl linfrö

1 dl kokosflingor

2 msk honung eller agavesirap

1 dl naturell yoghurt eller havreyoghurt

2 äggvitor

sesamfrö, till formen

100 g chokladkaka, 70 % kakao

mandelspån till garnering

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg nötter i en skål med vatten, lägg de torkade frukterna i en annan skål med vatten, minst 2 timmar. Häll av vattnet och mixa nötter för sig och frukten för sig. Låt nötterna ha lite bitar kvar så det inte blir för fint mixat. Blanda samman nötter, frukt och de torra ingredienserna, äggvitan, honung och yoghurt till en smet. Tryck ut smeten i en smörad och bröad form med sesamfrö alternativt bakplåtsklädd form, 15x20 cm. Grädda i ugn i 15 minuter. Bryt chokladen i bitar och lägga över den varma kakan. När chokladen smält kan du bre ut den jämnt över kakan. Strö över mandelpån. Skär i bitar.

Jordnöts- och hallonpaj

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

2 dl havregryn, ren havre

1 ½ dl mandelmjöl

2 msk honung

2 msk kokosfett

1 ½ dl jordnötssmör, osötat i bitar

250 g frysta eller färska hallon

Eventuellt kokosgrädde till serveringen

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält kokosfett, honung och jordnötsmör i kastrull på spisen. Rör om. Blanda ned havregryn och mandelmjöl. Lägg hallonen i en kokosfettsmord form. Täck hallonen med blandningen. Grädda i ugn 30 minuter. Tips servera med kokosgrädde.

Hallonkaka

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

1,5 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor

2 ägg

1 dl råsocker

2 tsk bakpulver

150 g rumsvarmtsmör

2,5 dl färska eller frysta hallon

en näve flagad mandel

koksolja och kokosflingor till formen

kokosgrädde eller sojagrädde

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop mandelmjöl, kokosflingor och bakpulver mixa med smör. Blanda i äggen, mixa eller rör om ordentligt. Smöra och bröa med kokosflingor en form, ca 24 cm med löstagbara kanter. Tryck ut degen i formen, botten och en bit upp på kanterna. Lägg i hallonen. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera gärna med vispad kokosgrädde, eller sojagrädde.

Choklad chip cookies

Foto: Karolina Olson Haglund

12-14 stycken

Ingredienser:

60 g smör

2 dl kokosmjöl

1 dl havregryn, ren havre

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

1 ägg

0,5 dl råsocker

100 g chokladkaka, 70% kakao

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda all ingredienser utom chokladen i en mixer, mixa ihop eller blanda väl.

Hacka chokladen i bitar, blanda i chokladen i degen. Rulla 12-14 stycken bollar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck varje boll med en gaffel. Grädda i 10-12 minuter i ugnen.

LÄS MER: 6 recept: Baka goda matbröd utan gluten

Cheesecake

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

Botten

100 g smör

1,5 dl havregryn, ren havre

0,5 dl blandande hackade nötter t ex mandel, cashewnöt och hasselnöt

sesamfrö att bröa formen med

Fyllning

400 g färskost, t ex Valios laktosfria Philadelphiaost.

2 ägg

1 dl råsocker

2-3 msk citronsaft

Topping

1-2 dl crème fraiche, laktosfri

hallon eller andra bär som du tycker om

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader

Mixa havregryn och de hackade nötterna med smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm, som du smörat med laktosfritt smör eller kokosolja och bröat med sesamfrö.

Grädda i ugnen i 5 minuter.

Rör osten smidig med äggen, socker och citronsaft med elvisp. Häll smeten i formen, grädda på nytt i 25-30 minuter. Låt kakan svalna. Rör crème fraiche så den blir slät och lättarbetad. Bred den över kakan. Dekorera med bär. Låt kakan stå i kylskåp tills du serverar den.

Halloncashewgräddtårta

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

Botten

100 g smör

3 ägg

1 dl quinoamjöl

1 dl teff, finmalet

1 dl pofibrer

1 dl råsocker

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

en nya flingsalt

2,5 dl havremjölk

kokosolja till formarna

Cashewgrädde:

2 dl cashewnötter, blötlagda, minst 2 timmar i vatten

3 dl frysta hallon

Dekoration:

hallon, blåbär och vinbär eller andra bär och frukter som du tycker om

Så här gör du:

Till tårtan användes tre runda 12 cm formar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser utom råsocker. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Häll i mjölken i smöret, blanda smöret och mjölken, häll sedan blandningen i mjölblandningen. Låt stå i 3-4 minuter. Vispa ägg och råsocker, blanda sedan i smeten. Rör om ordentligt. Smörj formerna med kokosfett eller smör. Fördela smeten i formarna. Grädda i ca 25 minuter. Låt kakan svalna, ta ur kakan ur formen, dela på mitten.

Häll av vattnet från cashewnötterna. Mixa cashewnötterna med hallon. Lägg botten av kakan på ett fat, bred cashewgrädde på, lägg på övre delen av kakan, bred cashewgrädde på, osv. när alla kakdelar är på plats. Bred cashewhallongrädde runt hela kakan, garnera med blåbär och andra bär som du tycker om. Låt kakan stå i kylskåp tills den serveras.

Mandel- och hasselnötsmunkar

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

100 g hasselnötter

250 g mandelmassa

3 msk råsocker

en nypa flingsalt

2 äggvitor

Chokladsås

50 g chokladkaka, 70 % kakao

1 msk kokosolja

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa hasselnötter och mandelmassa, blanda i salt och socker. Vispa äggvitorna för sig och blanda ned försiktigt i smeten. Pensla en form med runda ringar eller rulla bollar som du plattar till med gaffeln Grädda i ugnen i 15 minuter. Smält chokladen och kokosfettet i vattenbad eller mikron. Ringla över munkarna.

Blåbärs- och lakritsoopsiesrulltårta – LCHF

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

3 ägg

100 g färskost till exempel Philadelphiaost, Valio laktosfri

en nypa salt

2 dl vispgrädde

200 g färska eller frysta blåbär

1-2 tsk lakritspulver

rapsolja till plåten

bakplåtspapper

Så här gör du:

Sätt ugnen på 150 grader

Dela äggen i vita och gula. Vispa äggvitorna hårt, skall gå att vända skålen upp och ned. Vispa äggulorna och färskosten. Vänd försiktigt ned äggvitskummet i ostsmeten.

Ta fram ugnsplåt och pensla olja på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten ca 15x20 cm på plåten. Grädda i 30 minuter. Låt svalna.

Vispa grädde och blanda med blåbär och lakritspulver. Bred ut grädden på kakan. Rulla ihop kakan till en rulle. Servera i bitar, dekorerade med blåbär och ev. lakritspulver.

Läs mer om glutenfritt:

 Stor guide till alla nya mjölsorter

 9 frågor och svar om glutenintolerans

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!