ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Bajs kan finnas på jordgubbarna

Jordgubbarna kan göra dig magsjuk.

Jordgubbarna kan göra dig magsjuk.

1/1

Foto: Lasse Svensson

Bajs kan finnas på jordgubbarna

Jordgubbar med glass - och bajsbakterier.
Dålig handhygien bland bärplockare kan göra dig magsjuk.
- Många sköljer jordgubbarna men det hjälper väldigt lite på tarmbakterier, säger Kristin Nummedal på livsmedelsverket i Norge.
Bärodlarna är skyldiga att se till att anställda kan gå på toaletten samt tvätta händerna i rent vatten när de arbetar. Men efter flera alarmerande rapporter om att bärplockare ska ha gjort sina behov i buskarna intill jordgubbsodlingarna väljer nu livsmedelsverket i Norge att kontrollera hygienen på ett flertal odlingar i landet.
Man fruktar att jordgubbarna kan vara fulla av tarmbakterier, som en följd av dålig handhygien.
- Konsumenterna riskerar att få tarm- eller magsjukdomar. Plockarna tar ju i praktiskt taget varje jordgubbe. Jordgubbarna är sällan värmebehandlade och man riskerar därför att få diarré, säger Kristin Nummedal, vid norska livsmedelsverket, som leder utredningen, till Dagbladet.no.

Bakterierna försvinner inte

Ofta sköljs jordgubbarna i vatten innan de äts - men det gör inte att tarmbakterierna försvinner.
- Om någon varit magsjuk och sedan plockar jordgubbar kan smittan spridas vidare, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på livsmedelsverket i Sverige.
Det kan röra sig om salmonella, Campylobacter samt E. coli-bakterier. För att en person ska få salmonella krävs en större infektionsdos till skillnad från exempelvis Campylobacter.