Ask och Stridlund hänvisar till Livsmedelsverket och nordamerikanska sammanslutningar av näringsexperter som stöd för sin teori. Men de betonar att man ha en extra observans på vissa näringsämnen och även ge tillskott på näringsämnen som begränsas när animalier väljs bort.
Framför allt nämner B12-tillskott utöver D-droppar och omega 3-fettsyror, men även proteiner, järn, kalcium, selen och jod.
Maten ska inte heller vara för fiberrik och fettsnål.
Viktigt att ha koll på näringsämnen
Stommen i kosten är baljväxter, tofu och andra sojaprodukter, nötter, gryn, rotfrukter och grönsaker, berikad mjölk eller vegetabilisk dryck, rapsolja och rapsoljebaserade margariner, bröstmjölk och berikad gröt eller välling för de yngre barnen.
Det har inte forskats mycket kring hälsoaspekterna för barn som får uteslutande vegetarisk mat, men flera näringsexperter i flera länder drar ungefär samma slutsatser: att välplanerade vegetariska koster, med kosttillskott för veganer, ger tillräckligt med näring och normal tillväxt.
Viktigt att veta skillnaderna
Såväl de hälsofrämjande effekterna som riskerna för näringsbrist varierar med typen av vegetarisk kost, enligt experterna.
Eftersom de olika kategorierna skiljer sig mycket åt, är det viktigt att känna till vilka livsmedel som ingår i respektive undergrupp: veganer äter inga animalieprodukter, varken kött, mejeriprodukter, ägg, honung eller andra animaliederivat. Laktovegetarianer äter inte kött eller ägg men inkluderar mejeriprodukter. Lakto-ovo-vegetarianer inkluderar såväl mejeriprodukter som ägg i sin köttfria diet.