Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 23 aug 2010 08:43

Uppdaterad 23 aug 2010 09:22

Augusti poppis bröllopsmånad

Gunnar Victorin, 34, och Linda Hammar, 35, vigdes i Strömsholms slott, Rikssalen, i Västerås den 7 augusti.
Festen ägde rum på Stenköket intill Strömsholms slott med 68 gäster.

Gunnar Victorin, 34, och Linda Hammar, 35, vigdes i Strömsholms slott, Rikssalen, i Västerås den 7 augusti. Festen ägde rum på Stenköket intill Strömsholms slott med 68 gäster.

Allt fler svenskar gifter sig.
Kärleksyran är som störst under sommaren, och augusti är årets populäraste bröllopsmånad.
Romantiken spirar i grönskan. Nära varannan svensk gifter sig under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti. Emma och Tobias Jacobsson från Gotland valde att gifta sig under årets allra populäraste bröllopsmånad, augusti.
- Det är så härligt och romantiskt med fint väder och sol. Vi hade aktiviteter under flera dagar kring bröllopet för vänner och släkt från fastlandet. Det hade kanske varit svårare om det inte varit sommar och semester, säger Emma.
På tio år har antalet bröllop ökat med 27 procent i Sverige. Trenden håller i sig, under första halvåret av 2010 ökade giftermålen jämfört med föregående år.
- En förklaring är att tvåsamheten, familjen och gamla ritualer skapar ordning och trygghet i en annars kaotisk värld, säger Eva Knuts, professor i etnologi vid Göteborgs universitet.

Intresset ökar

Victoria och Daniel-effekten bör heller inte underskattas.
Kungligheters giftermål har en positiv effekt på vår benägenhet att gifta oss, menar Eva Knuts. Bröllopsintresset fick ett uppsving i samband med Lady Dianas och prins Charles sagobröllop 1981. Mycket av intresset beror på intensiv mediebevakning och ökad konsumtion.
- När konsumtionen ökar så ökar bröllopen. Och bröllopen stimulerar i sin tur marknaden. Alla vinner, utom de enskilda individer som tar höga lån för att ha råd med drömbröllopet, säger Eva Knuts.
Medelprislappen för ett bröllop har stigit rejält under de senaste åren.
Det kan hänga ihop med att medelåldern för nygifta höjts. Vi är äldre och har ofta bättre ekonomi när vi väl gifter oss.

Egofokus

Ett ökat fokus på individen har också plöjt banan för de påkostade bröllopen.
- Det har blivit mer socialt accepterat att shoppa loss på glitter och glamour, sätta guldkant på tillvaron och själv vara stjärnan i centrum, säger Eva Knuts.
I sommar har rekordmånga gift sig och ett av alla par som sa Ja! var kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, numer prins Daniel. Foto: Cornelia Nordström

Relaterat