Åtta tecken på att någon röker spice

"Spice" finns i dag lättillgängligt via nätet. Men det man brukar kalla för "spice" kan egentligen vara lite vad som helst.

I allmänhet består "spice" av en konstgjord cannabinoid som för att undkomma lagstiftningen modifierats. På kuppen kan blandningen bli livsfarlig - och bara den som tillverkat preparatet vet vad som finns i.

Här är tecken som bör göra dig misstänksam på att någon röker "spice".

1. Starkt intresse för brevlådan

Ofta köps spice via nätet - och skickas hem per brev. Det är inte säkert att det är i din brevlåda det landar, men ett nyvaknat intresse för brevlådetömning bör uppmärksammas.

2. Aceton på rummet eller i väskan

Pulvret brukar blandas ut med aceton och sprejas på någonting rökbart.

3. Rökning

Eftersom man ofta röker spice, är tobaksbruk en riskfaktor - men tänk på att man också kan spreja drogen på handen eller vattenflaskan och slicka i sig den, alternativt injicera.

4. Kraftiga humörsvängningar

Spiceruset kan få bieffekter som ångest, hjärtklappning, panikanfall, psykoser och förvirring. Överdoser kan göra personen uppvarvad, onaturligt uppspelt och hyperaktiv.

5. Sömnproblem, huvudvärk och dåligt minne

Särskilt om dessa kommer plötsligt.

6. Röda ögon, stora pupiller

7. Beteendeförändringar

Ökad frånvaro i skolan, utbytt vänkrets, avstängd mobil och "tappade" pengar.

8. Sökningar på datorn

Ord på den här listan har passerat förbi - eller finns i söksträngar på en dator ditt barn använder: Spice Silver, Spice Gold, Spice Diamond, Black Ice, Spice Arctic Synergy, Spice Tropical Synergy, Spice Egypt, Spice Yukatan Fire, Boom, Double Dutch, Remix, Vegas , Earth Impact

Källor:

Expert: Så allvarliga är problemen med drogen Spice

Intoxikation och missbruk - Spice 

Vad är spice?

• Tillverkas för att efterlikna hasch och marijuana - men kan ha helt andra egenskaper.
• Är luktfritt.
• Finns i hundratals varianter. 7 varianter av spice är narkotikaklassade sedan tidigare, det kommer förslag om narkotikaklassning av ytterligare 42, medan andra inte har hunnit bli det. Det innebär inte att dessa är mindre farliga.
Vissa sorter går att påvisa i vanliga urintester och blodprov, andra gör det inte.

Aktuellt just nu