Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 feb 2016 21:25

Åtta svenskar har dött i årets influensa

Till och med den 7 februari har 105 personer behövt intensivvårdas på grund av influensa. Intensivvårdsavdelningarna är hårt belastade på vissa sjukhus. Flera patienter har behövt vårdas med hjärtlungmaskin, ECMO.

Till och med den 7 februari har 105 personer behövt intensivvårdas på grund av influensa. Intensivvårdsavdelningarna är hårt belastade på vissa sjukhus. Flera patienter har behövt vårdas med hjärtlungmaskin, ECMO.

1/3

Foto: Anders Britts/TT

Årets mest spridda influensavirus, svininfluensa, kan även drabba annars friska vuxna i arbetsför ålder svårt.

Årets mest spridda influensavirus, svininfluensa, kan även drabba annars friska vuxna i arbetsför ålder svårt.

2/3

Foto: Christer Wahlgren

<span>&quot;Förra årets säsong var intensiv och spridningen är lika hög nu&quot;, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.</span>

"Förra årets säsong var intensiv och spridningen är lika hög nu", säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

3/3

Säsongens influensa härjar nu som värst. Ovanligt många har drabbats svårt.

105 svenskar har behövt intensivvårdas hittills, en del i hjärtlungmaskin. Åtta har dött i sviterna av influensan.

– Vi har kommit till toppen av influensaepidemin. Vi hoppas att det vänder nu, men det kan fortsätta ett par veckor till, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Februari är normalt värsta influensaperioden och influensaspridningen har varit mycket hög sista veckorna, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Just nu är vi, förmodligen, på höjdpunkten av säsongens influensaepidemi. Mellan 5 och 15 procent av befolkningen brukar bli smittade. Och det ser ut att bli en tuff säsong.

– Förra årets säsong var intensiv och spridningen är lika hög nu. Sen beror det på hur länge den säsongen håller på, det vet vi inte nu. Det kan hålla på ända till april, säger AnnaSara Carnahan.

Det influensavirus som dominerar är svininfluensan, A(H1N1). En mindre andel fall är av typen influensa B Victoria.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot årets influensa

Hundratusentals insjuknar

En normal vinter insjuknar hundratusentals svenskar av influensa. De flesta som har smittats den här säsongen är mellan 40 och 64 år. Barn mellan 0 och 4 år har förhöjd risk att drabbas, eftersom deras immunsystem inte är färdigutvecklat och de inte hunnit utsättas för influensavirus.

Influensan kan i vissa fall leda till svår sjukdom. Till och med den 7 februari har 105 personer behövt intensivvårdas på grund av influensa. Intensivvårdsavdelningarna är hårt belastade på vissa sjukhus. Flera patienter har behövt vårdas med hjärtlungmaskin, ECMO.

– Det är fler än tidigare säsonger, att det redan är så många som behövt intensivvård. Och det verkar vara hård belastning på ECMO-enheterna, säger AnnaSara Carnahan.

Majoriteteten har smittats av svininfluensa

Av de som blivit svårt sjuka har majoriteten smittats av svininfluensa. Normalt sett så brukar kroniskt sjuka och åldringar vara särskilt utsatta för att bli svårt sjuka. Hjärtsjukdomar, lungsjukdomar som astma och kol, nedsatt immunförsvar, graviditet och att vara 65 år eller äldre är riskfaktorer för att bli svårt sjuk av svininfluensa.

Men årets mest spridda influensavirus, svininfluensa, kan även drabba annars friska vuxna i arbetsför ålder svårt.

– Den här typen av influensa kan orsaka en viral lunginflammation som kan gå hårt åt friska vuxna. Deras immunsystem är starkt och kan reagera så starkt att de behöver intensivvård, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Dött inom 30 dagar

Hittills har åtta personer dött. Det är personer som intensivvårdats för influensa och dött inom 30 dagar från att de fått en influensadiagnos.

– Då bedömer vi att det troligt att influensan orsakat eller bidragit till dödsfallet, säger AnnaSara Carnahan.

De avlidna från alla delar av landet. Sju av åtta var i riskgruppen för att få svår influensasjukdom, det vill säga var äldre och/eller hade en kronisk sjukdom. Även åldersmässigt är det spritt, två var mellan 50 och 60 år, tre mellan 60 och 70 år, två mellan 70 och 80 år och en av dem över 80 år.

– Influensasäsongen är inte över än så vi kan räkna med att fler kan behöva intensivvård, även antalet dödsfall kan förstås öka lite, säger AnnaSara Carnahan.

Det finns tecken på att influensan nått sin topp och nu avtar. Enligt de sökningar som görs på influensa och influensasymptom på 1177 Vårdguidens webbplats ses en minskad aktivitet. Statistiken, som presenterades i dag, visar på en hög men minskande influensaaktivitet.

– Det känns som en skön signal, att det kanske vänder neråt nu. Men det är för tidigt för att säga säkert än, säger AnnaSara Carnahan.

LÄS MER: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar

Relaterat