Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 jun 2013 09:33

Att träffas på nätet ger lyckligare äktenskap

Dejta på nätet. Om relationen inleds över internet har den goda chanser att bli lång och lycklig.

Dejta på nätet. Om relationen inleds över internet har den goda chanser att bli lång och lycklig.

Foto: Colourbox

STOCKHOLM. Den som söker evig kärlek bör leta på nätet.

Par som träffats online har nämligen både lyckligare och längre äktenskap, visar en ny undersökning.

Att par träffas online har blivit allt vanligare. Möjligheterna har ökat i takt med att sociala nätverk, onlinespel och andra mötesplatser på nätet blivit fler, och det kan vara ett lyckat koncept att börja leta på internet.

Forskning från universitetet i Chicago visar nämligen att de som träffas på nätet mer sällan skiljer sig. Sex procent av de tillfrågade nätdejtarna var skilda jämfört med 7,6 procent hos de som träffat sin partner "offline". Dessutom upplevde nätdejtarna sina äktenskap som lyckligare.

– Det här tyder på att internet verkar ändra på dynamiken och effekten av äktenskapet, säger John Cacioppo, professor i psykologi.

Kan handla om motivation

Studien har inte tittat på vad det är som får äktenskap som startat med nätdejting mer lyckosamma, men det skulle kunna handla om de avancerade urvalsfunktionerna på sajterna och att nätdejtare har en stark motivation.

Lite drygt 19 000 amerikaner deltog i undersökningen, som publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Den visar också att en tredjedel av alla äktenskap i USA mellan 2005 och 2012 tog sin början på nätet.