Att äta vegetarisk mat kan skydda mot cancer
Vegetarianer löper mindre risk att drabbas av en viss typ av cancer, visar en ny studie.
Och bäst skydd verkar de grönsaksätare som inkluderar fisk i sin kost ha, rapporterar tidningen Wall Street Journal.
Att vi mår bra av att äta mycket grönsaker vet nog de flesta vid det här laget. Frukt och grönt hyllas i de flesta dieter, både tack vare sitt rika näringsinnehåll och för att det är kalorisnålt.
Men grönsakerna har också visat sig kunna motverka flera specifika hälsofaror, som hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes. Och nu kommer nya rön om att den gröna kosten tycks skydda mot tjocktarmscancer.
Forskare vid Loma Linda University i USA har under sju års tid studerat 77 659 personer som följer en hälsosam livsstil, rapporterar Wall Street Journal. Bland deltagarna var 52 procent uttalade vegetarianer.
Och resultatet, som framgick av regelbundna frågeformulär och uppföljningsenkäter, visar att icke-köttätare löpte 22 procent mindre risk att drabbas av koloncancer än de deltagare som åt kött. De vegetarianer som åt fisk löpte till och med 43 procent mindre risk att insjukna i tjocktarmscancer.
LÄS OCKSÅ: Kaffe kan minska risken för cancer
Enligt forskarna behövs fler studier innan man kan fastställa vad de påtagliga skillnaderna beror på. Professor Michael Orlich, som ledde undersökningen, tror att vegetarianernas fördelar kan bero på en mix av att de äter mindre hälsovådligt kött och mer fiberrika grönsaker.
Fiskens betydelse i sammanhanget skulle kunna vara att den bidrar med nyttiga omega 3-fettsyror.
– Fiskvegetarianernas extra skydd mot cancer behöver inte komma från fisken enbart, utan kan bero på en kombination av fisk och högre grönsakskonsumtion, säger han.