Kött och grönsaker är vanliga i atkinsdieten.
Kött och grönsaker är vanliga i atkinsdieten.

Atkinsbantare kan dö i förtid

Det är succémetoden som får dig att rasa i kilon.
Men Atkins kan också förkorta ditt liv.
Svenska forskare varnar nu för att kvinnor riskerar att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.
Sex & The City-stjärnan Sarah Jessica Parker är en känd atkinsanvändare.


Medelålders kvinnor som skär ner på kolhydrater och äter en mer proteinrik kost löper ökad risk att dö i förtid, framför allt i någon hjärt-kärlsjukdom.


En ny svensk studie visar att medelålders kvinnor som skär ner på kolhydrater och äter en mer proteinrik kost löper ökad risk att dö i förtid, framför allt i någon hjärt-kärlsjukdom.


Studien publiceras på måndagen i nätupplagan av facktidskriften Journal of Internal Medicine, skriver Upsala Nya Tidning.


Forskarna har följt 42 000 kvinnor i Uppsala sjukvårdsregion under tolv år och funnit klara samband mellan hur mycket kolhydrater respektive protein de åt och risken för att de skulle dö i förtid. Ju mer av det totala kaloriintaget som kom från proteiner och ju mindre av kaloriintaget som kom från kolhydrater, desto högre var dödligheten bland kvinnorna.

FAKTA

Atkinsdieten
Bantningsmetod skapad av läkaren Robert Atkins.
Grundprincipen är att man äter mindre kolhydrater, de ämnen som bryts ner till socker i kroppen och som omvandlas till fett om det inte förbränns. Däremot fortsätter man äta proteiner och fett.
Kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker och mjölkprodukter är tillåtna ingredienser för den som följer Atkinsdieten, men däremot minskar man ner på potatis, pasta, bröd, ris och frukt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!