Ät tomater och halvera risken för att få stroke <br />

Foto: Olexandr Plotnikov

Halvera risken för stroke – med hjälp av tomater. Åtminstone om man ska tro en finländsk studie.

Forskare vid Östra Finlands universitet i Kuopio följde drygt 1 000 män i åldrarna 46 till 65 år i genomsnitt tolv år. Under den tiden drabbades 67 män av stroke. Både i början och slutet av studien mättes halterna av antioxidanten lycopen i blodet. Framför allt tomater innehåller mycket lycopen.

Mer av antioxidanten lycopen

Det visade sig att sannolikheten att drabbas av en stroke var 55 procent mindre för de män som hade mest lycopen i blodet, jämfört med de som hade minst. Av de 258 män med minst lycopen i blodet drabbades 25 personer av stroke, att jämföra med elva personer av de 259 män som hade mest av antioxidanten.

– Denna studie är ytterligare ett bevis för att en diet med mycket frukt och grönsaker minskar risken för stroke, säger artikelförfattaren Jouni Karppi.

Studien publiceras i tidskriften Neurology.

TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här