Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Människor har tillfrisknat från sjukdomar som astma, diabetes och till och med cancer efter att ha testat Victoria Boutenko gröna smoothies.Människor har tillfrisknat från sjukdomar som astma, diabetes och till och med cancer efter att ha testat Victoria Boutenko gröna smoothies.Människor har tillfrisknat från sjukdomar som astma, diabetes och till och med cancer efter att ha testat Victoria Boutenko gröna smoothies.
Människor har tillfrisknat från sjukdomar som astma, diabetes och till och med cancer efter att ha testat Victoria Boutenko gröna smoothies. Foto: Thinkstock

Ät som en apa och håll dig frisk

Vi är nästintill identiska genetiskt. Men när det kommer till mat skiljer det ljusår mellan människor och schimpanser. Nya rön tyder dock på att apornas kost kan göra underverk för oss.

FAKTA

3 gröna smoothies


Sommarglädje
* Cirka 1 liter
6 persikor (utan kärna)
2 nävar spenatblad
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Fräschingen
* Cirka 1 liter
6–8 blad av roman-sallad
1/2 medelstor honungsmelon
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Igors favorit

* Cirka 1 liter
1/2 bukett spenat
4 äpplen (skalade)
1/2 lime med skal
1 banan
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Recepten är hämtade från boken ”Grönt för livet”, Friendly Fruits,
av Victoria Boutenko.

Tips för dina smoothies


*Förvara kallt
Även om färskt alltid är bäst, kan man förvara den gröna smoothien kallt i upp till tre dagar, vilket kan vara praktiskt på
jobbet.
*Variera bladen
Försök att hitta så många olika gröna bladväxter
du kan. Om du bara använder samma sort kommer du förmodligen att tröttna.

Victoria Boutenko. Schimpansernas DNA är identisk med vår till ungefär 99 procent, men aporna är betydligt friskare än vi. Därför har raw food-gurun Victoria Boutenko kommit fram till att vi ska äta mer gröna blad.Victoria Boutenko. Schimpansernas DNA är identisk med vår till ungefär 99 procent, men aporna är betydligt friskare än vi. Därför har raw food-gurun Victoria Boutenko kommit fram till att vi ska äta mer gröna blad.Victoria Boutenko. Schimpansernas DNA är identisk med vår till ungefär 99 procent, men aporna är betydligt friskare än vi. Därför har raw food-gurun Victoria Boutenko kommit fram till att vi ska äta mer gröna blad.
Victoria Boutenko. Schimpansernas DNA är identisk med vår till ungefär 99 procent, men aporna är betydligt friskare än vi. Därför har raw food-gurun Victoria Boutenko kommit fram till att vi ska äta mer gröna blad. Foto: Foto: Robert Petetit 2009

 

 Blad, blad och åter blad. Våra nära släktingar schimpansernas kostcirkel består till ungefär hälften av så kallat bladgrönt. Och med tanke på att aporna är betydligt friskare än vi kanske det är dags att snegla på vad de stoppar i sig?

Näringsbrist

 Den tanken slogs den amerikanska raw food-gurun Victoria Boutenko av nyligen då hon ville utveckla konceptet med rå mat. Efter att ha gått igenom mängder med forskningsrapporter och studerat schimpanser, vars DNA är identiskt med vårt till ungefär 99 procent, kom Victoria fram till att det som saknas i människans kost är ett stort intag av gröna blad.

 – Det är logiskt att vi borde äta liknande mat, säger hon bestämt.

 Många näringsexperter som Victoria konsulterat hävdar att människans allt sämre hälsa beror på näringsbrist. 

Rensa ut gifter och fett

 I stället för upphettad, raffinerad mat med mängder av stärkelse bör vi enligt Victoria äta bladgrönt i stora mängder, något som enligt henne gör att kroppen får i sig rätt sorts näring och själv kan rensa ut fett och gifter ur kroppen genom naturliga mekanismer – och inte minst självläka sjukdomar som annars kräver sjukvård.

 – Jag har tagit emot hundratals brev från anhängare som berättat hur de tillfrisknat från ett stort antal sjukdomar såsom astma, diabetes och till och med cancer. Jag kan inte garantera att den här dieten ensam står för tillfrisknaden, men människor blir friska snabbare med min kost, berättar hon entusiastiskt.

Men hur ska vi människor få i oss de stora mängder grönt vi behöver: upp till ett kilo per dag? 

 Bara mixade blad för sig smakade pyton. Efter att ha tillsatt olika sorters frukter hittade Victoria en magisk kombination som blev både god och gjorde nytta!

 – Redan efter några dagar märkte jag att jag mådde mycket bättre.

Bättre sexliv

 Efter fem års intag av grön dricka har Victorias gråa hår försvunnit, rynkor slätats ut och hon beskriver det som att hon har mer energi än någonsin.

 – Människor brukar säga att de genast känner sig piggare, eventuell dålig andedräkt liksom andra kroppsodörer försvinner också snabbt. De rapporterar även om omedelbart renare hy, bättre sexliv och djupare sömn.

 Victoria Boutenko rekommenderar att vi häller i oss minst en liter grön smoothie om dagen för bästa resultat.

 – Du behöver inte lägga om din diet, lägg bara till en liter grön smoothie varje dag. Och hälsan kommer att förbättras, säger hon.