Färska frukter och grönsaker minskar risken mot att dö i förtid.
Färska frukter och grönsaker minskar risken mot att dö i förtid.

Ät sju frukter och grönsaker – lev längre

Ät mer frukt och grönsaker och minska risken för att dö i förtid. Sju frukter eller grönsaker om dagen gör att risken för att dö minskar med 42 procent.

Men se upp, äter du fryst eller konserverat grönt ökar i stället risken med en för tidig död med 17 procent.

Tidigare har argumentet om att fem frukter per dag förlänger din livslängd stått sig starkt.

Men hävdar forskare från University College London att det är två frukter eller grönsaker för lite. Enligt en studie de publicerat i Journal of Epidemiology and Community Health visar de upp forskningsresultat som pekar mot att sju frukter är det rätta.

– Alla vet att frukt och grönsaker är hälsosamt, men antalets effekt är häpnadsväckande, säger Dr Oyinlola Oyebode vid UCL till Medical News Today.

Forskarna har följt 65 000 slumputvalda personer i åldrarna 35 år och uppåt mellan 2001-2008. I genomsnitt uppgav de att de åt knappt fyra portioner frukt och grönsaker per dag.

Gäller bara färska och torkade alternativ

I den grupp som åt sju portioner frukt och grönt var dödligheten 42 procent lägre än hos de som åt färre. Bland de som tuggade minst sju frukter per dag var dessutom risken för dödsfall orsakat av hjärtsjukdom och stroke 31 procent lägre, och risken för att dö i cancer visade sig vara 25 procent lägre.

När forskarna benade ner resultaten visade det sig dessutom att grönsaker är det bästa alternativet. Om man äter två-tre portioner grönt om dagen så är risken för att dö hela 19 procent lägre, medan samma mängd frukt bara gav 10 procent lägre risk för att dö.

Dock höjer forskarna ett varningens finger, de positiva effekterna gäller framför allt färsk och torkad frukt. Risken för att dö ökade nämligen med 17 procent bland de som intog fryst eller konserverad frukt. Forskarna tror att det är tillsatt socker i de bearbetade frukterna som är orsaken till detta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!