Ät rätt frukost - tappa kilon och bli piggare

Att äta frukost kan hjälpa dig att gå ner i vikt och göra dig piggare.

Om du dessutom satsar på rätt sorts morgonmat blir effekten optimal.

Att hoppa över frukosten för att du vill gå ner i vikt eller hinna sova en halvtimme längre gör dig varken­ smalare eller piggare. Tvärtom. ­Resultat blir i stället att du får ­svårare att bli av med extrakilona, hjärnan­ går på lågvarv och huvudvärken kommer som ett brev på ­posten.

- Att äta frukost sätter i gång hela systemet. Det får fart på förbränningen, ger hjärnan energi, minskar­ risken för små­ätande och för att du ska drabbas­ av ­huvudvärk. Det är ingen myt att frukosten är dagens viktigaste måltid, säger Ulrika­ Davidsson, kostrådgivare och författare, aktuell med boken "Den nya GI-metoden".

Studier visar att de som hoppar­ över frukosten ofta både väger mer och äter sämre under dagen.­ Till exempel har en femårig studie,­ med forskare från bland annat­ ­University of Minnesota i USA, följt knappt 10 000 personer­ och analyserat deras matvanor. ­Studien visade att de som regelbundet åt frukost i snitt vägde 2,3 kilo mindre än de som ofta hoppade över ­frukosten.

 

Att frukost­ätare väger­ mindre kan bero på att om du äter ordentligt på morgonen minskar­ ­risken för småätande ­senare under dagen. Studier har visat att frukostslarvare blir mer sugna på fet mat. En stadig frukost ger ett jämnare blodsocker och bättre mättnadskänsla över hela dagen.

 

---

Åsa började äta frukost - och gick ner 13 kilo

Under flera år hoppade Åsa Jakobsson, 44, över frukosten för att hon ville gå ner i vikt. Men det var inte förrän hon började äta på morgonen som hon blev av med de tretton envisa extrakilona.

Fram till sena tonåren var Åsa Jakobsson smal. När hon sedan gick upp fem kilo i vikt ville hon absolut bli av med dem igen. För att gå ner i vikt började hon banta, räkna kalorier och dra in på maten.

- Nu i efterhand tycker jag att jag hade helt förskräckliga matvanor. Jag åt inte frukost, till lunch kunde det bli en sallad med en massa bröd, ­säger Åsa.

På kvällen tog ofta suget över, då kunde hon äta en pizza eller ett halvt formbröd med margarin på. Hon åt ofta ute och det var sällan som grönsaker var i fokus under måltiderna.

Trots att Åsa bantade och också tränade en del satt extrakilona som berget, och de blev dessutom fler. Till slut vägde hon 13 kilo mer än hon ville.

- Jag var trött, seg och energilös. På förmiddagen drack jag en massa kaffe för att hålla i gång och efter lunchen var jag alltid jättetrött. Men jag trodde att alla mådde så.

 

Efter några år blev Åsa tillsammans med en man som åt regelbundet. Åsa gav upp bantandet och började äta frukost, ordentlig lunch och middag. Då försvann nästan alla extrakilona och samtidigt slapp hon räkna kalorier och vara hungrig.

- Det var jätteskönt att slippa vara hungrig. Nu vet jag att när jag äter frukost ger det kroppen signaler om att det kommer mera mat, då är det bara för kroppen att bränna på.

Sedan dess föredrar Åsa en ganska rejäl frukost. Vad hon äter varierar, men en favorit just nu är en rawfoodgröt gjord på blötlagda frön och mandlar som mixas med frukt, blåbär och hallon.

 

Efter att hon slutade banta har hon också intresserat sig alltmer för kosten och matens ­betydelse för hälsan. När GI-kosten blev ett begrepp var Åsa snabb på att anamma den, det hjälpte henne att stabilisera vikten och energi­nivån. Hon utbildade sig också till kostrådgivare.

För några år sedan gick hon en kurs där en föreläsning handlade om basisk mat, det vill säga mat som inte gör miljön i kroppen sur och som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Åsa började äta mer basiskt, vilket bland annat innebar att hon åt mindre kött och mer grönsaker.

- Då försvann de sista tre kilona, helt utan att jag behövde anstränga mig. Plötsligt kunde jag också sova två timmar mindre varje natt, men ändå vara pigg när jag vaknade.

Åsa har fortsatt att experimentera med kosten, nu driver hon en recepttjänst på nätet där hon hjälper andra att äta basisk mat, fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Och den goda vanan att äta en ordentlig frukost kommer hon såklart att fortsätta med.

FAKTA: ÅSA JAKOBSSON

Åsa JakobssonFoto: Cornelia Nordström

Ålder: 44.
Bor: Täby.
Gör: Utbildad civilingenjör och kostrådgivare, driver det egna företaget smartamaten.se.
Familj: Man, två egna döttrar som är 9 och 11 år gamla. Tre bonusbarn.

Åsas goda bär- och mandelgröt

Foto: Cornelia Nordström

 

 

 

 

 

 

 

 

2 portioner
100 g bär, till exempel hälften hallon, hälften blåbär
80 g sötmandlar
350-400 g skalad och urkärnad frukt, till exempel äpple och päron
4 msk oskalat sesamfrö, helst rostat och krossat
4 msk pumpakärnor
På kvällen: Ta fram hallon och blåbär och tina dem över natten (jag mäter upp dem direkt i mixern).
Lägg mandlarna i blöt och se till att frukten ligger framme i rumstemperatur.
På morgonen: Skala frukten och lägg ned i mixern. Häll av och skölj mandlarna och tillsätt dem och krossat sesamfrö.
Mixa tills blandningen är någorlunda slät, peta ned från kanterna om det behövs.
Toppa med rostade pumpakärnor.

SÅ FÅR DU EN BRA START PÅ DAGEN

Satsa på mer protein
Rätt frukost ska ge långvarig energi. Slopa vitt bröd, flingor och sötad yoghurt. Satsa på mer protein, som ägg med rökt lax eller skinka och avokado.

Ät grovt bröd
Välj bröd med omsorg. Satsa på ett grovt bröd utan socker, men gärna med surdeg, hela korn och frön.
Skapa en god vana
Testa att äta frukost i en till två veckor. Även om du inte är van vid det eller inte gillar att äta på morgonen så kommer kroppen att börja signalera att den är hungrig. Då kommer frukosten att bli en vana.
Undvik sockrat
Välj naturella mejeriprodukter och toppa med bär och nötter eller egengjord müsli.
Drick en smoothie
För dig som inte är så hungrig kan en ordentlig smoothie funka. Men det går också att jobba upp en frukosthunger, det mesta handlar om vana.
Smaksätt med bärFoto: Sally Scott
Om du gillar gröt - satsa på gröt med grova gryn, frön och torkad frukt eller bär i stället för sylt.
nya morgonrutiner:

SÅ LÖSER DU MORGONPROBLEMEN

"Jag har inte tid till frukost"
Förbered frukosten så långt det går kvällen innan. Eller gör en snabb smoothie som du kan hälla i dig på språng.
"Jag jobbar natt"
Ät något innan du går och lägger dig på morgonen. Det kan vara bara lite yoghurt med bär, men det är bra att du får i dig lite energi till kroppens återhämtning. Satsa hellre på protein än kolhydrater.
"Jag tränar på morgonen"
Om du vill kan du äta något litet innan du tränar, och en rejäl frukost efter. Försöker du gå ner i vikt kan en kopp kaffe eller te före träningen höja förbränningen.
"Jag är inte hungrig"
Gör en smoothie, det brukar alla kunna få ner. Blanda gärna i nötsmör, avokado eller osötat proteinpulver om du vill att smoothien ska mätta mer.
"Jag är väldigt hungrig"
Satsa på en frukost med mycket protein, det mättar bra. Basera gärna frukosten på ägg.

DRICK DET HÄR TILL FRUKOSTEN

* Skippa saft och helst också juice, det innehåller mycket snabba kolhydrater i form av fruktsocker. Om du verkligen vill ha juice, pressa den själv och drick bara ett litet glas.
* Ett alternativ till fruktjuice är grönsaksjuice eller smoothie. Det innehåller betydligt mindre socker.
* Drick vatten. Pressa gärna i lite citron eller lime eller smaksätt med bär och frukt. Vatten som är kolsyrat med soda streamer funkar också.
* Kaffe och te är bra, speciellt om du vill öka din förbränning. Men hoppa över sockret.
* Osötat kokosvatten eller tranbärsjuice är andra bra alternativ.

3 VIKTSÄKRA FRUKOSTAR

Yoghurt med sharonfrukt, gojibär och blåbär
1 portion
2 dl naturell yoghurt
1 sharonfrukt
1 msk gojibär
1 msk torkade blåbär
1 msk pumpakärnor
te
Häll yoghurten i en djup skål.
Skär sharonfrukten i klyftor. Lägg hälften i yoghurten och hälften i en skål bredvid.
Toppa med gojibär, blåbär och pumpakärnor.
Servera med en kopp te och resten av sharonfrukten.

 

Kesoplättar
1 portion
1 ägg
125 g keso
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen kanel
1/2 msk fiberhusk
smör eller kokosfett att steka i
bär av olika slag
Mixa ägg, keso, kardemumma, kanel och fiberhusk med stavmixer och låt stå en liten stund.
Klicka ut små plättar i stekpannan och stek på båda sidor i lite högre än medelvärme i smör eller kokosfett. Stek dem cirka 1 minut på varje sida. Servera med bär.

 

Bovetegröt med fikon & äpple
1 portion
1 dl bovetekross
1 tsk linfrön
2 dl vatten
1 krm salt
2 torkade fikon
1/2 äpple
kanel
Lägg bovetekross, linfrön, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skär fikon och äppelhalvan i små bitar. Tillsatt fikonbitarna och hälften av äppelbitarna till gröten. Låt koka i cirka 10 minuter.
Lägg upp gröten i en skål och pudra över kanel. Strö över resten av äppelbitarna. Servera med sojamjölk.0

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!