Ät rätt frukost - tappa kilon och bli piggare<br />

Att äta frukost kan hjälpa dig att gå ner i vikt och göra dig piggare.

Om du dessutom satsar på rätt sorts morgonmat blir effekten optimal.

Andra har också läst

Att hoppa över frukosten för att du vill gå ner i vikt eller hinna sova en halvtimme längre gör dig varken­ smalare eller piggare. Tvärtom. ­Resultat blir i stället att du får ­svårare att bli av med extrakilona, hjärnan­ går på lågvarv och huvudvärken kommer som ett brev på ­posten.

- Att äta frukost sätter i gång hela systemet. Det får fart på förbränningen, ger hjärnan energi, minskar­ risken för små­ätande och för att du ska drabbas­ av ­huvudvärk. Det är ingen myt att frukosten är dagens viktigaste måltid, säger Ulrika­ Davidsson, kostrådgivare och författare, aktuell med boken "Den nya GI-metoden".

Studier visar att de som hoppar­ över frukosten ofta både väger mer och äter sämre under dagen.­ Till exempel har en femårig studie,­ med forskare från bland annat­ ­University of Minnesota i USA, följt knappt 10 000 personer­ och analyserat deras matvanor. ­Studien visade att de som regelbundet åt frukost i snitt vägde 2,3 kilo mindre än de som ofta hoppade över ­frukosten.

 

Att frukost­ätare väger­ mindre kan bero på att om du äter ordentligt på morgonen minskar­ ­risken för småätande ­senare under dagen. Studier har visat att frukostslarvare blir mer sugna på fet mat. En stadig frukost ger ett jämnare blodsocker och bättre mättnadskänsla över hela dagen.

 

---

Åsa började äta frukost - och gick ner 13 kilo

Under flera år hoppade Åsa Jakobsson, 44, över frukosten för att hon ville gå ner i vikt. Men det var inte förrän hon började äta på morgonen som hon blev av med de tretton envisa extrakilona.

Fram till sena tonåren var Åsa Jakobsson smal. När hon sedan gick upp fem kilo i vikt ville hon absolut bli av med dem igen. För att gå ner i vikt började hon banta, räkna kalorier och dra in på maten.

- Nu i efterhand tycker jag att jag hade helt förskräckliga matvanor. Jag åt inte frukost, till lunch kunde det bli en sallad med en massa bröd, ­säger Åsa.

På kvällen tog ofta suget över, då kunde hon äta en pizza eller ett halvt formbröd med margarin på. Hon åt ofta ute och det var sällan som grönsaker var i fokus under måltiderna.

Trots att Åsa bantade och också tränade en del satt extrakilona som berget, och de blev dessutom fler. Till slut vägde hon 13 kilo mer än hon ville.

- Jag var trött, seg och energilös. På förmiddagen drack jag en massa kaffe för att hålla i gång och efter lunchen var jag alltid jättetrött. Men jag trodde att alla mådde så.

 

Efter några år blev Åsa tillsammans med en man som åt regelbundet. Åsa gav upp bantandet och började äta frukost, ordentlig lunch och middag. Då försvann nästan alla extrakilona och samtidigt slapp hon räkna kalorier och vara hungrig.

- Det var jätteskönt att slippa vara hungrig. Nu vet jag att när jag äter frukost ger det kroppen signaler om att det kommer mera mat, då är det bara för kroppen att bränna på.

Sedan dess föredrar Åsa en ganska rejäl frukost. Vad hon äter varierar, men en favorit just nu är en rawfoodgröt gjord på blötlagda frön och mandlar som mixas med frukt, blåbär och hallon.

 

Efter att hon slutade banta har hon också intresserat sig alltmer för kosten och matens ­betydelse för hälsan. När GI-kosten blev ett begrepp var Åsa snabb på att anamma den, det hjälpte henne att stabilisera vikten och energi­nivån. Hon utbildade sig också till kostrådgivare.

För några år sedan gick hon en kurs där en föreläsning handlade om basisk mat, det vill säga mat som inte gör miljön i kroppen sur och som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Åsa började äta mer basiskt, vilket bland annat innebar att hon åt mindre kött och mer grönsaker.

- Då försvann de sista tre kilona, helt utan att jag behövde anstränga mig. Plötsligt kunde jag också sova två timmar mindre varje natt, men ändå vara pigg när jag vaknade.

Åsa har fortsatt att experimentera med kosten, nu driver hon en recepttjänst på nätet där hon hjälper andra att äta basisk mat, fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Och den goda vanan att äta en ordentlig frukost kommer hon såklart att fortsätta med.

Åsa JakobssonFoto: Cornelia Nordström

Ålder: 44.
Bor: Täby.
Gör: Utbildad civilingenjör och kostrådgivare, driver det egna företaget smartamaten.se.
Familj: Man, två egna döttrar som är 9 och 11 år gamla. Tre bonusbarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer