Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 apr 2010 14:22

Uppdaterad 29 apr 2010 15:56

Ät mer fett och kom i form till semestern

Vill du komma i form till sommaren? Dumpa kolhydraterna och ät mer fett.

Vill du komma i form till sommaren? Dumpa kolhydraterna och ät mer fett.

Foto: THINKSTOCK

Punktera matmyterna och rasa i vikt till semestern.
- Plocka bort kolhydraterna och ät fetare mat så kan du tappa flera kilo i månaden, förklarar professorn och fetmaforskaren Fredrik Nyström.

Mer fett och mindre kolhydrater - är det nåt för dig?

Tack för din röst!

Mer fett och mindre kolhydrater - är det nåt för dig?

Förekomsten av fetma har nästan fördubblats under de senaste 20 åren då myndigheterna har förespråkat fettsnål och kolhydratrik mat. En tredjedel av alla vuxna svenskar är i dag överviktiga och 500 000 har ett BMI över 30, vilket världs-hälsoorganisationen WHO klassar som sjuklig fetma. Inför bikinisäsongen vill många gå ner i vikt.
- Problemet med många ovetenskapliga regler om hur folk ska äta och leva är att människor skäms över sin livsstil, menar Fredrik Nyström, överläkare och professor vid Hälso-universitetet i Linköping.

Fett mättar

I nyutkomna "Ät upp till bevis" uppmanar han oss att ligga lågt med frukt och i stället välja protein och fett. Smör, fet yoghurt och olivolja rekommenderas, medan lightprodukter går bort.
Åsikterna går i sär och vissa hjärtläkare har på senare tid varnat för fettrik kost. Fredrik Nyström säger att man ska äta med sunt förnuft och vara måttlig.
- Fett är gott och ger mättnad. Blodfetterna blir enligt nya studier bättre om du äter fet mat i stället för kolhydrater och risken att du småäter minskar.

Glas rödvin okej

Det är helt okej - till och med nyttigt för blodfetterna - att ta ett glas rödvin på kvällen. Och visst kan du unna dig en söt efterrätt någon gång - om du först äter en fet måltid som gör att sockret tas upp långsammare.
- Men det är inte grundat på modern vetenskap att säga att vi ska stoppa i oss 6-8 brödskivor om dagen. Alla kolhydrater omvandlas till socker i kroppen, oavsett om det är grovt bröd eller smågodis, förklarar professorn.