Foto: Pia Nordström

Ät handfull nötter varje dag - och lev längre

Vill du leva längre?

Ät en handfull nötter om dagen.

Enligt en ny stor studie sänks nämligen riskerna att dö i hjärtsjukdomar och cancer dramatiskt, skriver BBC News.

Thérèse Bilby

Om du äter nötter varje dag minskar risken att dö i hjärtsjukdom med 29 procent och risken att dö i cancer sänks med 11 procent, förklarar forskningsledaren Charles Fuchs, från Dana-Farber Cancer Institute. Resultatet av den nya studien där forskarna följt 120 000 personer i 30 år har nyligen publicerats i New England Journal of Medicine.

Varför är det då så bra att äta nötter? Enligt forskarna ska nötterna sänka kolesterolet, minska inflammationer och insulinresistens.

- Studien visar en koppling mellan att äta en liten handfull nötter och en minskad risk att dö i hjärtsjukdom, säger Victoria Taylor, dietist vid British Heart Foundation till BBC.

- Nötter innehåller omättade fetter, protein och en rad vitaminer och mineraler och är bättre som mellanmål än choklad, kakor och kex.

Det verkar inte spela någon roll vilka nötter man äter. Samtliga nötter i studien, till exempel jordnötter, pistagenötter och valnötter var lika nyttiga. Studien visade även att den allmänna uppfattningen att man blir tjock av nötter är fel. De som regelbundet åt nötter var oftast smalare än de som inte åt nötter, trots att nötterna i sig innehåller fett.

Forskarna uppmanar ändå människor att välja osaltade vanliga nötter i stället för nötter med honung eller choklad.