Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 jan 2012 17:18

Uppdaterad 30 jan 2012 17:25

Ät fett för hälsan

Läkaren Sofie Hexeberg menar bland annat att diabetiker kan vinna på en förändrad kost.

Läkaren Sofie Hexeberg menar bland annat att diabetiker kan vinna på en förändrad kost.

Foto: Grønning, Torbjørn

I över 30 år har vi varit försiktiga med fet mat för hälsans skull
och blivit sjukare på kuppen. Men nu kommer ett helt nytt ­­­­budskap från forskare, läkare och patienter: Ät fett och få hälsan tillbaka. Särskilt diabetiker kan vinna på en förändrad kost.
I västvärlden har vi de senaste 30 åren inte bara ätit oss tjocka, vi har också ätit oss sjuka. Typ 2-diabetes ses i dag som en kronisk sjukdom. Trots att vi har ätit mindre av det mättade fett vi varnats för blir fler överviktiga och drabbas av sjukdomar som just typ 2-diabetes. Men nu visar det sig att fettet kanske inte alls är så farligt som vi trott, utan att mer fett och i stället mind­re kolhydrater kan göra dig friskare!

Humöret förbättrades

Norska läkaren Sofie Hexeberg lärde sig under sin läkarutbildning att mättat fett och kolesterol är farligt för hälsan och att en fettsnål och fiberrik kost är bra. Hon blev själv vegetarian av just dessa anledningar och var det i 15 år innan hon började upptäcka lågkolhydratkost. Ju mer hon läste om det, desto mer övertygad blev hon om att den fettsnåla och kolhydratrika kosten var fel. Till slut testade hon själv att äta lågkolhydratkost med kött och betydligt mer fett än hon hade ätit tidigare.
Sofies uppblåsta mage, sura uppstötningar, onaturliga hunger och sötsug försvann, och hennes humör förbättrades.
- Jag blev verkligen övertygad när jag började behandla patienter med lågkolhydratkost. Det har varit fantastiskt att uppleva hur alla dessa patienter både blivit smalare och sluppit många av sina krämpor och sjukdomar bara genom att ändra kosten. De flesta med typ 2-diabetes kan sluta med sina mediciner och får ett helt nytt liv.

Äta som naturfolk

I Sofie Hexebergs bok Nytt liv med riktig mat - frisk med LCHF (Optimal Förlag) beskrivs hur hennes patienter blivit av med övervikt, fått sänkt blodtryck, förbättrad diabetes och stabilt blodsocker. För andra har ändringen av kost gjort att de fått mindre besvär av eller helt blivit av med till exempel fibromyalgi, artros, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) och migrän.
Sofie Hexeberg förklarar det med att vi är designade för att äta en kost baserad på främst kött, fisk, ägg, grönsaker, bär och nötter. Det är mat som vår kropp är anpassad för. När vi äter det som är optimalt för oss håller vi oss också friska.
- Det är denna kost som männi­skorna har ätit under större delen av vår utveckling. Naturfolk som äter så här har inte våra civilisationssjukdomar, men när de ändrar kosten i västerländsk riktning får de samma sjukdomar som vi.
Vi har bara varit bönder en liten tid av vår utveckling och sädesprodukter som ris, couscous, bulgur och pasta är nytt för oss. Dessa livsmedel har framhållits som nödvändiga och nyttiga för oss medan fett och i synnerhet mättat fett setts som skadligt och sjukdomsframkallande.

"Fett är inte farligt"

Men ny forskning visar att det är fel.
- Det är ju logiskt att om en diabetiker tar bort socker och stärkelse från kosten så sänks blodsockret. Det var så man ­behandlade diabetes innan vi fick läkemedel mot det, säger Sofie Hexeberg.
När du tar bort kolhydrater behöver du fylla på med den andra stora energikällan, fett. För många känns det fel, år av propaganda mot fett har satt sina spår.
Vi har fått lära oss att mättat fett är farligt eftersom det höjer vårt kolesterol, gör oss tjocka och leder till att vi drabbas av typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
- Sedan vi fick våra moderna kostråd har vi sett en kraftig ökning av typ 2-diabetes och övervikt, samtidigt som konsumtionen av mättat fett sjunkit och intaget av kolhydrater ökat. Det finns ett klart tidssamband, säger läkaren och forskaren Uffe Ravnskov.
Han har under många år kritiserat råden om fett och kolesterol, bland annat i sina böcker Fett och kolesterol är hälsosamt och Hur kolesterolmyten hålls vid liv (Optimal förlag).
Han påpekar att synen på mättat fett bygger på amerikanen Ancel Keys förvanskade forskning på 50-talet och på politiska beslut. Ancel Keys såg att kolesterol verkade ha med hjärtsjukdom att göra och att man genom att äta mind­re mättat fett kunde sänka totalvärdet något. Men vad man inte visste då var att en fettsnål kost i själva verket sänker det goda HDL-kolesterolet och höjer de små onda LDL-partiklarna, som verkar öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Uffe Ravnskov menar att det inte finns några studier som visar att de fettsnåla kostråden gör nytta, i synnerhet inte för diabetiker.

Vaga samband

I den senaste rapporten Mat vid diabetes från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, konstateras också att underlaget för dagens kostrekommendationer är bräckligt. Det finns inte tillräckligt bra forskningsresultat och ändå har en kolhydratrik och fettsnål kost rekommenderats till diabetiker i flera decennier.
- Nu visar studier att mindre kolhydrater är bra för typ 2-diabetiker, de går ner i vikt och kan slänga sin medicin, under förutsättning att de följer dieten. Alla riskfaktorer förbättras, säger Uffe Ravnskov.
Och det var också just en lågkolhydratkost med mycket fett som rekommenderades till diabetiker innan vi fick för oss att mättat fett är farligt.
Sambandet mellan intag av mättat fett, förhöjt kolesterol och åderförkalkning ger Uffe Ravnskov inte heller mycket för.
- Inga studier har visat samband mellan nivån av kolesterol i blodet och graden av åderförkalkning. Högt eller lågt kolesterol spelar ingen roll, människor med lågt kolesterol blir precis lika åderförkalkade som människor med högt.

Relaterat