Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 aug 2013 15:23

Ät allt du älskar med den nya GI-metoden

Ulrika Davidsson, GI-expert och kostrådgivare.<br>Nu följer några exempel på GI-rätter lagade med de nya smarta ingredienserna.

Ulrika Davidsson, GI-expert och kostrådgivare.
Nu följer några exempel på GI-rätter lagade med de nya smarta ingredienserna.

1/4

Foto: Malte Danielsson

<strong>Tomatpaj med brie</strong><br>

Tomatpaj med brie

2/4

Foto: Malte Danielsson

<strong>Räkmacka</strong><br>

Räkmacka

3/4

Foto: Malte Danielsson

<strong>Små äppelpajer</strong><br>

Små äppelpajer

4/4

Foto: Malte Danielsson

Räksmörgås, smörgåstårta, pizza, paj och wraps. Allt är tillåtet med den nya GI-metoden. Det handlar bara om att laga på rätt sätt och med nya smarta ingredienser.

Du behöver inte avstå från dina älsklingsmackor, pizza eller paj bara för att du äter GI.

- Det har kommit massor av produkter som innehåller mindre kolhydrater senaste åren. Våga prova! Expressens hälsomagasin har publicerat många nya bra recept, säger GI-experten och kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

 

Vitt vetemjöl och vitt socker har höga GI-värden och dem ska du undvika om du vill tappa vikt. Men det betyder inte att du måste försaka dina favoriter. En rad smarta alternativ finns nu i mataffärerna och hälsokostbutikernas hyllor. Sojamjöl, mandelmjöl och andra nötmjöler, kikärtsmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och fiberfin är bara några av de nya alternativen till vetemjöl. Och istället för vitt socker finns en rad sötningsmedel, exempelvis sukrin gold, sukrin melis och stevia strö.

Men börja inte med att improvisera vilt, om du inte är väldigt duktig på att baka sen tidigare, råder Ulrika Davidsson.

- Mitt bästa tips är att följa recept i början. Eftersom de här produkterna inte beter sig som vetemjöl, bland annat eftersom de är fria från gluten, är det extra viktigt med mängderna för att du ska få ett bra resultat, säger Ulrika Davidsson.

 

För att få brödet fluffigt och fint använder hon produkter som fiberhusk och fiberfin.

Det bästa är att baka eget GI-bröd. Skippa färdiga bakmixar som ofta inehåller rismjöl eller majsmjöl har högt GI. Om du ska köpa färdigt bröd till dina smörgåsar så leta efter så grovt bröd som du kan hitta, med hela kärnor, nötter och frön. Finn crisp och groddbröd använder Ulrika själv gärna. Och välj gärna surdegsbröd.

- Surdegsbröd har lägre GI och mättar därför fortare. Och kom ihåg att du ska bygga mackan på höjden. Glöm inte proteinet! Ta exempelvis en tunn skiva bröd, lägg på keso, kalkon, avokado och tomat. Då har du en macka du blir jättemätt av, säger Ulrika Davidsson.

--------

I bildspecialen ovan finns bilder på maträtter lagade enligt GI på nytt sätt. Här kommer recepten:

 

Tomatpaj med brie
1 paj (4 portioner)
Pajdeg:
100 g smör
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 ägg
lite salt
Fyllning:
70 g rucolasallad
500 g pärltomater, gula och röda
1 dl grön pesto
150 g svarta oliver med kärna
salt och svartpeppar
1/2 rödlök
100 g brieost
10 skivor lufttorkad skinka
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en form. Grädda 15 minuter. Låt svalna. Fördela rucolasallad i botten av pajen.
Lägg tomater i en skål och blanda ner pesto, oliver, salt och peppar. Fördela på pajen.
Skala och skiva rödlöken. Skiva osten. Lägg på lök, skinka och brieost på pajen och servera.

 

Räkmackor
4 stycken
1/2 plåt av det ljusa brödet
1 msk Bregott
4 salladsblad
2 ägg
2 avokado
4 dl räkor
1 dl aioli eller majonnäs
4 dillkvistar
1 citron
Skär det ljusa brödet i lagom stora plattor och lägg på tallrikar. Bred på smör och lägg på ett salladsblad på varje platta.
Skiva ägg och avokado och fördela över salladen. Lägg på räkor och majonnäs. Dekorera med dillkvist och citronklyftor.
---
Grundrecept till ljust bröd
1 plåt
6 ägg
8 msk olivolja
2 1/4 dl kesella
2,5 dl mandelmjöl
4 msk fiberfin
4 msk fiberhusk
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
Vispa ägget och tillsätt olja och kesella. Blanda i de torra ingredienserna och låt stå och svälla 10 minuter.
Dra ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 150 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Använd brödet till räkmackan eller till ex en smörgåstårta. Brödet går bra att frysa.

 

Små äppelpajer
4 stycken portionspajer
Pajdeg:
100 g smör
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 ägg
lite salt
Fyllning:
1 äpple
2 ägg
1 dl kesella vanilj
1 dl mandelmjöl
3 msk sukrin gold
1 krm vaniljpulver
Dekoration: äppleskivor, vaniljpulver, mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen och tryck ut i små portionsformar. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
Riv äpplet grovt och blanda med de andra ingredienserna till fyllningen.
Klicka ut fyllningen i pajskalen och dekorera med äppleskivor. Strö på vaniljpulver och mandelspån. Grädda i 15 minuter eller tills pajen är fast.